2010. február 20., szombat

Kemencés kenyérlángos kemence nélkül

Ma esti vacsoránk menüje egy hagyományos, régi magyar finomság: a kenyérlángos, vagy a Vörösmarty téri karácsonyi vásár szerinti nevén a töki pompos. Az eredeti recept alapján készítettem el, de szerintem lehetne akár újítani is a feltéteken, bár akkor már inkább pizzás lenne, és most ezt nem akartam. Pizzát majd legközelebb sütök, de a mai este a magyar gasztronómiáé.


Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 kg liszt,
  • 5 dkg élesztő (1 csomag),
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál só,
  • 5 dl víz,
  • 1/2 dl olaj
Feltéthez:
  • 20 dkg bacon (főtt, füstölt császár) szalonna,
  • 4 dl tejföl (kb. 3 kis doboz),
  • 2 db lilahagyma,
  • 30 dkg sajt.
Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és megdagasztjuk (akár kenyérsütőgép segítségével). Duplájára kelesztjük meleg helyiségben és ezt követően a tésztát kétfelé vesszük és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk őket. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és vastagon megkenjük a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel, gazdagon megszórjuk bacon szalonna csíkokkal, vékony karikákra szeletelt lilahagymával, majd sajttal meghintve előmelegített sütőbe tesszük kb. 20-30 percre és nagy lángon pirosra sütjük. Négyzetre, vagy téglalapokra vágva tálaljuk. Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Receptajánló:  
 

11 megjegyzés:

Andi írta...

Ezt most tuti, hogy kipróbálom a hétvégén. Nagyon jól néz ki a képen. Nyami... Majd beszámolok róla, hogy hogy sikerült! ;-)

Márti írta...

Örülök, hogy rátaláltál erre a receptre, biztosan nagyon finomra sikerül majd! :)

Jó Andi írta...

Mártikám!

Zseniális a blogod! Meg is éheztem! Biztosan ki fogom próbálni a receptjeidet! Sőt, én már ettem is a főztödből :)))!Benne van a lelked!

Andi írta...

Kicsit megkésve, de ahogy ígértem, beszámolok róla, hogy sikerült: fantasztikusan finom volt. Különösen tetszett, hogy nagyon sokáig puha marad a tészta. Csak ajánlani tudom mindenkinek! :-)))))

Névtelen írta...

tetszik a recept...:P csak annyit szeretnék megkérdezni, hogy hány fő számára elég ez a mennyiség??

Márti írta...

6 fő számára biztosan elég ez a mennyiség, főleg, hogyha rendesen "megpakolod" a kenyérlángosokat feltétekkel... Laktató étel, hiszen a tésztája is egészen vastag. Várom a beszámolót! :)

Névtelen írta...

Kérlek sürgősen írd meg lehet e a tésztát,mondjuk félig megsütni ,és lefagyasztani?Csak akkor tenném rá a tetejére valókat ,amikor kivettem a mélyhütőből és sütni akarom???!!!Így nem kellene nyakig lisztesnek lenni a vendégeim előtt és több időm jutna rájuk! Köszönöm BZMárti

Márti írta...

Elnézést Márti, hogy csak most írok, remélem azért még aktuális a kérdésed. Pizzánál, kenyérlángosnál, kenyérnél és minden egyéb péksütinél az a jól bevált szokásom, hogy ha netán maradt belőlük, akkor alufóliába csomagolva bedobom a fagyasztóba, majd, ha eljön az ideje úgy fóliástól újjáélesztem a sütőben kb. 30-40 perc alatt. A hatás pedig olyan, mintha éppen frissen sült volna.

Cs. Judit írta...

Szia! Tegyél még zúzott fokhagymát a tejfölbe! Nálunk az teszi fel a pontot az i-re. :)

Márti írta...

Kedves Judit! Köszi a tippet, tényleg nagyon finom fokhagymásan is, olykor én is így készítem. Bár néha elgondolkozom, hogy nem viszem-e túlzásba a fokhagyma fogyasztást, mert amibe csak lehet, belecsempészem... :)

Névtelen írta...

Inkább a bacont kellett volna zárójelbe tenni.

Megjegyzés küldése

Szponzoráció