2010. február 13., szombat

Mediterrán csirkemell baconbe göngyölve

Akár ünnepi alkalomra, akár hétköznapra főzünk-sütünk mediterrán csirkemellt, nagyon finom és különleges, főleg azok számára, akik szeretik a mediterrán (leginkább az olasz) konyhát. Nézzük, hogyan is áll ez össze...

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg csirkemell filé
  • ½ kg bacon szalonna (2 levél),
  • Olíva olaj,
  • Vaj,
  • 1 konzerv hámozott, apróra vágott paradicsom (240-300 gr-os)
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • Só, bors, bazsalikom, oregánó, chili,
  • Pici cukor (hogy elvegye a paradicsom savanyú ízét)

Elkészítése:
A csirkemell filéből hosszúkás, viszonylag nagy szeleteket vágunk és klopfolunk ki, megsózzuk és egy kis bazsalikommal megszórjuk. Amíg a hús felszívja a fűszereket megfőzzük a paradicsomos szószt, amit a csirkemellbe töltünk majd. A szóban forgó szósz a kedvenc tésztám alapja, amelyet önmagában sajttal megszórva akár spagettivel, akár penne tésztával tálalva egy igazán finom, olasz ebédet, vagy vacsorát kapunk. Azt hiszem ez a recept megérdemelne egy külön bejegyzést, hiszen annyira finom és könnyű étel, mellesleg eredeti, olasz recept alapján készült… De most inkább térjünk vissza a mediterrán csirkénk töltelékéhez. Szóval egy kevés olíva olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a még apróbbra vágott fokhagymát (gyorsan pár másodperc alatt, nehogy odaégjen!) és hozzáadjuk a paradicsomot, sok bazsalikomot, kevesebb oregánót, sót, frissen őrölt borsot, 1-2 teáskanál cukrot, és egy csipet chilit, vagy cayenne borsot. Amíg az ízek finomra összeérnek, addig kivajazunk egy tepsit és előmelegítjük a sütőt. Kb. 15-20 perc múlva elzárjuk a paradicsomos edényünk alatt az égőt. 
Berendezkedünk a göngyöléshez: egy nagyobb vágódeszkára először bacon szalonnákat helyezünk hosszában (annyit, amennyi passzol a hús szeletünkhöz) egymás mellé, erre fektetjük a hús szeletet, majd megkenjük a paradicsomos szósszal, és óvatosan felgöngyöljük. Szükség esetén hústűt is igénybe vehetünk, ha nagyon szét akarna csúszni  a göngyöleg. A becsavarodott husikat a kivajazott tepsibe fektetjük, és alufóliával lefedve kb. egy óráig sütjük nagy lángon, és mielőtt kész lenne kb. negyed órát pirítjuk az alufólia nélkül. Tipp arra az estre, ha sok lenne a hús és kevés a bacon: a csirkemell szeletekre halmozzuk a megmaradt paradicsomos szószt, reszelünk rá sajtot és így sütjük meg… 
Ha jól belegondolunk, ebből a fantasztikus kis olaszos paradicsomszószból már ez a 3. étel változat ebben a blog bejegyzésben és még mennyi variánsa létezik… Köretként barna rizzsel tálaltam, de akár pennét is el tudnék képzelni hozzá.

Receptajánló:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció