2010. március 20., szombat

Csípős sárgaborsó krémleves

Kedves barátainknál kóstoltuk először a sárgaborsó krémlevest és annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy leves rajongó, ez teljesen elvarázsolt. Az isteni ízvilágnak köszönhetően elhatároztam, hogy valahogyan ezt reprodukálnom kell otthon nekem is. Valamiért eddig csupán főzelékben gondolkodtam a sárgaborsóval kapcsolatban, pedig millióféleképpen elkészíthetjük ezt az ízletes hüvelyest. Legközelebb a sárgaborsós fasírtot is kipróbálom majd.


Hozzávalók 4 nagy tányér sárgaborsó krémleveshez:
  • 2 marék sárgaborsó,
  • víz,
  • 1 kisebb sárgarépa,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • só,
  • bors,
  • vegeta,
  • csípős paprika, vagy piros arany,
  • 2 kisebb darab füstölt, csípős, békési kolbász,
  • főzőtejszín.
A sárgaborsó krémleves elkészítése:

A borsót előző este beáztatom annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Az apróra vágott hagymát, és kockákra aprított répát megdinsztelem forró olajban, néhány másodpercig együtt keverem a hozzáadott aprított fokhagymával, majd hozzáadjuk a vízről leöntött sárgaborsót és felöntjük annyi vízzel, hogy kb.1-2 ujjnyi magasságban legyen felette víz. Ízesítjük sóval, borssal, vegetával, csípős paprikával, és két darab finom, igazi, hazai (békés megyei) füstölt kolbásszal. Néha-néha megkevergetve ügyelünk arra, hogy a tetején összegyűlt habot lekanalazzuk a sárgaborsó krémlevesről. A borsószemeket teljesen szétfőzzük, majd a kolbászkákat kiemelve botmixerrel pépesítjük a levest, hogy igazán finom, krémes állagot érjünk el. Ehhez még segítségünkre lesz a főzőtejszín is, amivel a végén behabarhatjuk (a tűzhelyre visszatéve). Tálaláskor 1-2 vékony szelet kolbásszal díszíthetjük. 
Jó étvágyat kívánok hozzá minden kedves lelkes konyhatündér olvasómnak!

Receptajánló:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció