2010. március 7., vasárnap

Fehérboros-tejszínes póréhagyma krémleves

A leves ötlete abszolút praktikus okokból született, ugyanis maradt némi póréhagyma és fehérbor a péntek esti pizzapartiról a hűtőben, így egyszerűen adta magát a pórhagyma krémleves fehérboros változata.

Hozzávalók:
  • 3 szál póréhagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • vaj, vagy olívaolaj,
  • 4 dl víz,
  • 1 dl száraz fehérbor,
  • 2 dl tejszín,
  • só, fehérbors, szerecsendió,
  • 1 db leveskocka,
Elkészítése:
A karikákra vágott póréhagymát (néhány karika kivételével, amit majd díszítésképp a levesre szórunk) pici vajon megdinszteljük, majd néhány másodpercig a reszelt fokhagymával is kevergetjük és felöntjük a vízzel. Amint felforr a víz, belemorzsoljuk a leveskockát, alaposan elkeverjük és amikor feloldódott , befűszerezzük a levest némi sóval, frissen őrölt fehérborssal és kb. késhegynyi szerecsendióval. Hozzáöntjük a bort, majd megvárjuk, míg újra felforr a leves és záró akkordként óvatosan és lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a főzőtejszínt. A tűzről levéve botmixerrel pépesíthetünk a leves állagán, hogy igazán krémes legyen, majd egy picit még tovább érleljük az ízeket a tűzhelyen és néhány perc múlva elzárjuk a gázt és már lehet is tálalni. Akár pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel, vagy csupán néhány karika nyers póréhagymával is gusztusosan tudjuk szervírozni a póréhagyma krémlevest. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Receptajánló:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció