2010. március 31., szerda

Magos-sajtos buci akár a húsvéti sonka mellé

Ennek a receptnek az ötletét, az alapját a Nők Lapja Konyha egy évvel ezelőtti száma adta. Picit reformáltam a receptet, módosítottam az adagokon és a végeredmény egy igazi sikerélmény: olyan lett, amilyennek a nagy könyvben megírták, ezért szívvel-lélekkel tudom ajánlani mindenkinek akár a hétvégi húsvéti ünnepekre a füstölt sonka mellé.


A magos-sajtos bucihoz szükséges hozzávalók:
  • 45 dkg liszt (rozsos lisztkeverékkel készítettem-Abo Mill)
  • fél kocka élesztő,
  • 2,5 dl víz,
  • 1 tk. cukor,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 tk. só,
  • tökmag,
  • szezámmag,
  • reszelt sajt,
  • víz
A buci elkészítése:

A langyos vízbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg az élesztő szépen felfut a tetejére. Kimérjük a lisztet, amit szintén meglangyosítunk egy picit a mikróban. A vizes élesztőt hozzáöntjük az olajos-sós liszthez és alaposan összegyúrjuk és így dagasztjuk, gyurmázzuk kb. 10 percig, hogy aztán a sütőből kivéve gyönyörű, puha belsejű legyen. Kb. egy órára langyos helyre tesszük megkeleszteni a tésztát, majd a pihi után henger alakúra formázzuk és úgy vágjuk fel kb. 5 kis részre: ízlés szerint lehet golyó formára, vagy négyszög alakúra igazítani. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket egymástól távol, mert szinte megduplázzák magukat. Mindegyik buci tetejébe vésünk egy-egy X betűt, majd vízzel megkenjük őket és megszórjuk szezámmaggal, tökmaggal (érdemes megpirítani a magokat néhány perc erejéig, mert úgy még finomabb), s végül sajttal. Előmelegített sütőben magas hőfokon ropogósra sütjük. (Kb. fél óra a sütési idő.) Jó étvágyat kívánok a bucikhoz! ;)

Receptajánló:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció