2010. március 29., hétfő

A nyári strandok hangulatát idéző lángos

Mi sem egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb étel, mint a jó kis, habkönnyű lángos. No nem arra a liternyi zsírban tocsogó típusra gondolok, hanem arra, amit az igazán pompás lángososnál árulnak nyaranta a strandokon. Liszt, só, víz, élesztő és egy kis olaj a sütéshez, semmi más nem szükséges egy finom lángoshoz. Persze a különböző feltétekről se feledkezzünk meg.

A lángos elengedhetetlen kellékei (2 személyre):
  • 35 dkg liszt,
  • fél kocka élesztő,
  • pici só (kb. 2 teáskanál),
  • 2,3 dl víz,
  • olaj a sütéshez,
  • ízlés szerinti feltétek.
A lángos tészta gyúrás menete:

1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe, rászórjuk a sót és hagyunk arra időt, hogy a sótól az élesztő folyósra olvadjon.
2. Kimérjük a lisztet és néhány másodpercre betesszük a mikróba, hogy egy csöppet meglangyosodjon. Ez lesz a segítségünkre abban, hogy pikk-pakk megkeljen a lángos tésztánk.
3. A folyékony állagúvá változott élesztőhöz hozzáöntjük a langyos vizet és ezt az elegyet a liszthez adjuk.
4. Egy fakanál segítségével kézzel megdagasztjuk a tésztát: a fakanál függőleges mozgatásával hólyagosra keverjük, vagy inkább verjük a masszát.
5. Fél órára langyos helyre tesszük pihenni, kelni egy konyharuhával letakart edénybe, vagy a csodás kelesztőtálba tesszük.
6. Ha megkelt, olajos tepsire borítjuk és egy hengert formázunk belőle, amit 4-5 szeletre vágunk fel. Majd a tésztát picit széthúzogatjuk és úgy tesszük a forró olajba, ahol néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd több réteg kéztörlővel felitatjuk róla a fölösleges olajat.
7. Feltétként snidlinges-fokhagymás(só, bors, csípős paprika, bazsalikom, pici cukor) joghurtot használtam.
8. Jó étvágyat kívánok! :)

Receptajánló:  
 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon ügyes vagy Mártika! Szívből gratulálok. Én is szeretek főzni és stni is, csak nem tudok:((
Puszi

P. Katalin

Megjegyzés küldése

Szponzoráció