2010. március 1., hétfő

Olívás bagett fokhagymás vajjal

Az egyik kedvenc főzős újságom tavalyi számát lapozgatva találtam rá erre a szuper kis bagett receptre, amit picit újragondoltam, módosítottam az adagokon és így állt össze a receptem az olívás bagetthez. Nem is gondolnánk, hogy ilyen egyszerűen lehet olyan finom házi bagettet sütni, ami kívülről ugyanolyan ropogós, belülről ugyanolyan habkönnyű, mint a bolti, ugyanakkor ízre talán még finomabb, ha másért nem, azért mert ízzel-lélekkel készítettük el...
Hozzávalók 2 bagetthez:
  • 45 dkg finomliszt,
  • 1/2 kocka élesztő,
  • 2 teáskanál só,
  • 1/2 dl olívaolaj,
  • 2,5 dl víz,
  • 1 teáskanál cukor.
Elkészítése:

Meglangyosítjuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk a fél kocka élesztőt. Amíg felfut az élesztő, kimérjük a lisztet (ezt is picit meglangyosítjuk a micróban, hogy gyorsabban megkeljen a tésztánk) és az olívaolajat, ehhez hozzáadjuk a sót, majd az elolvadt élesztős vizet. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát és kis cipót formálva belőle megszórjuk egy pici liszttel és lefedve, vagy kelesztőtálba téve meleg vagy langyos helyre tesszük keleszteni. Kb. egy óra pihenés/pihentetés után a cipót átgyúrjuk(közben előmelegítjük a sütőt) és két részre osztjuk, hosszúkásra kinyújtjuk (kb.20-30 cm-re), feltekerjük és ahol a tekerés véget ért, az a rész lesz a bagett alja, a tetejét éles késsel bevagdossuk és sós vízzel megkenjük. Mind a két bagettet pihentetjük még 10 percet a sütőpapírral kibélelt tepsin és nagy lángon ropogósra sütjük kb. 20-30 perc alatt. A végeredmény pedig egyszerűen hihetetlen: finomabb, mint a bolti bagett. :) Frissen reszelt fokhagymával elkevert vajjal megkenve tálaljuk.

Receptajánló:  
 

4 megjegyzés:

Jó Andi írta...

Ez a bagett, egyszeriben ISTENI!

Márti írta...

Örülök, hogy ízlik... :)

Mézigörl írta...

Nagyon szép lett! Hmm.. és a fokhagymás vaj...imádom :) Ügyes vagy, nagyon! :))

Márti írta...

Köszi Mézigörl, ezt én is nagyon szeretem és már olyan régen sütöttem, hogy a napokban mindenképp sort kerítek rá.

Megjegyzés küldése

Szponzoráció