2010. március 6., szombat

Tavaszváró húsvéti pizza

A ma esti pizzaparti főszereplője egy húsvéti hangulatot idéző, tavaszváró pizza volt sok füstölt sonkával, főtt-sült tojással és lilahagymával bízva abban, hogy valóban hamar beköszönt már a tavasz az életünkbe. Milyen szép is lenne, ha egy pizza idézné elő a tavaszt?! Félretéve a tréfát szerettem volna egy olyan pizzát sütni, ami nem mindennapi feltéttel rendelkezik, ugyanakkor semmi különleges, nehezen beszerezhető hozzávalót nem tartalmaz. A változatosság kedvéért hagyományos pizzaszószt is főztem és más színes, vidám feltéteket is tettem a többi pizzára, vigyázva arra, nehogy idő előtt megunjuk a húsvéti ízeket.

Pizzatészta hozzávalói (4 átlagos kerek pizzához, kb. 30 cm átmérőjű):
  • 60 dkg liszt,
  • 2 dl víz,
  • 2 kávéskanál cukor,
  • 1/2 kocka élesztő,
  • 6 evőkanál olívaolaj,
  • 3 kávéskanál só,
  • kevesebb, mint 1 nagy doboz tejföl (mértékkel (kanállal) adagolva, nehogy túl sok legyen)
Feltéthez (húsvéti pizzához):
  • 1 nagy doboz tejföl,
  • 3-4 közepes gerezd fokhagyma (lereszelve),
  • só, bors,
  • 4-5 tojás,
  • 2 fej lilahagyma,
  • egy csomag füstölt, főtt sonka (pl. fekete erdei sonka),
  • póréhagyma,
  • sárga húsú kaliforniai paprika, 
  • reszelt sajt,
A hagyományos paradicsomos pizzaszószhoz szükség van:
  • 1 kis fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 kis üveg sűrített paradicsomra, vagy egy konzerv hámozott paradicsomra,
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, erős paprika,
  • pici cukor (kb. 3 teáskanálnyi)
További színes feltét ötletek:
  • mozzarella sajt
  • csirkemellsonka,
  • paradicsomkarikák,
  • kukorica

Elkészítése:
Elsőként a pizzatésztát gyúrjuk meg: a meglangyosított vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, amíg szépen feloldódik. A liszet is meglangyosíthatjuk egy picit a gyorsabb kelesztés érdekében, majd alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, addig gyúrjuk, amíg kellemesen puha nem lesz a tésztánk, nem szabad ragadnia (ez esetben még egy kis liszttel korrigáljunk). Letakarva egy langyos helyre tesszük keleszteni. Ez idő alatt előkészítjük a mártásokat és a feltéteket: megfőzzük a tojásokat, karikákra szeleteljük, ahogy az összes többi zöldséget is. A fokhagymás-tejfölös mártáshoz csupán elkeverjük a tejfölt a lereszelt fokhagymával és a sóval, borssal. A paradicsomos mártás első lépéseként az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk olívaolajon, majd pár másodpercig a hozzáadott reszelt fokhagymával keverjük el, ezek után hozzáadjuk a paradicsompürét, jöhetnek a fűszerek: itt fontos megjegyezni, hogy az oregánóval és a bazsalikommal nem érdemes fukarkodni, hiszen ez adja meg az igazi olasz ízvarázst, pici csípős paprikával pikánsabbá tehetjük, no meg a cukor sem árt, hiszen a paradicsom önmagában elég savanyú. Amint úgy érezzük, hogy a mártásunk úgy tökéletes, ahogy van, már el is zárhatjuk a gázt alatta.Laza egy óra alatt a tészta biztosan megkel és kezdhetjük a pizzaformák kinyújtását: 4 részre vágjuk a tésztát és egyesével vékony, kör alakra nyújtjuk ki, majd sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük: a húsvéti pizzát a fokhagymás-tejfölös mártással kenjük meg, illetve a füstölt sonkával, tojással, lilahagymáva és póréhagymával, reszelt sajttal pakoljuk meg, a többit paradicsomos mártással és a további feltétekkel egy kis lilahagyma társaságában. Előmelegítjük a sütőt, addig a pizzatészta még tud egy picit kelni, majd nagy lángon készre sütjük. Remélem nem hagytam ki semmit, ha igen, nyugodtan kérdezzetek! ;) Jó étvágyat kívánok hozzá!


Receptajánló: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció