2010. március 20., szombat

Túrógombóc egyszerűen

Sajnos picit válogatós vagyok gombócok terén, így a szilvás  vagy a fahéjas-cukros-barackos gombócot (pedig biztosan nagyon isteniek ezek is) nem szeretem, viszont a túrógombócot annál inkább. Még pedig az a kedvencem, ahogy otthon, Anyától tanultam. Most ezt a receptet szeretném megosztani Veletek.
Hozzávalók 40 db túrógombóchoz:
  • 50 dkg túró,
  • csipetnyi só,
  • 1 csapott evőkanál cukor (nem több!!),
  • 8 dkg (evőkanál) búzadara,
  • 3 tojás,
  • 10 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 1 csomag vaníliacukor, 1 evőkanál cukor,
  • tálaláshoz: 2 dl tejföl, porcukor, vanília cukor,
  • sárgabarack lekvár, stb.
A túrógombócok elkészítése:
A túrót csipet sóval megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, búzadarát és villával jól áttörjük, összekeverjük és kb. egy órát pihentetjük, hogy a búzadara megdagadjon. Nedves kézzel gombócokat formázunk a tenyerünkkel és lobogó, forró, sós vízbe tesszük és lassú tűzön kb. 15 percig fedő alatt készre főzzük a túrógombócokat. A bundához meglangyosítjuk az olajat és elkeverjük benne a zsemlemorzsát egy csomag vaníliacukorral és egy evőkanál cukorral. Néhány perc után le is vehetjük a tűzről. A megfőtt túrógombócokat egy szűrő segítségével kiemeljük a forró vízből, hogy le tudjon csöpögni róla a  felesleges víz, majd a bundában meghempergetve (összerázva) tálalhatjuk is. Porcukorral és vaníliacukorral elkevert tejföllel, vagy különböző ízű gyümölcslekvárral, dzsemmel kínálhatjuk a gombóckákat. Jó étvágyat!


Receptajánló: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció