2010. március 27., szombat

Zöldséges húsraguval rakott krumpli

Ez az egytálétel a hagyományos rakott krumpli picit különlegesebb változata, melyből hiányzik a kolbász,és a tojás, ezeket most egy tárkonyos-zöldséges és csípős darált húsos ragura váltottam le. Picit időigényes, de egy szombat délelőttöt megér a finom ebédért cserébe.
Hozzávalók:
  • 1,2 kg burgonya héjában megfőzve,
  • 2 nagy doboz tejföl (900 g),
  • 7-8 gerezd fokhagyma,
  • 2 db lilahagyma,
  • 50 dkg darált hús,
  • olíva olaj,
  • 1 kisebb cukkini,
  • 2 paradicsom,
  • 2 kaliforniai paprika (piros),
  • só, bors,
  • tárkony, chili,
  • piros paprika,
  • száraz vörösbor,
  • reszelt sajt,
  • vaj,
  • snidling (metélőhagyma).
Elkészítése:
Amíg héjában megfőzzük a krumplikat addig elkészítjük a húsos ragut. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a forró olajban, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, 4 fokhagyma gerezdet reszelünk bele és a többi, kockákra vágott zöldséget is beletesszük a serpenyőbe. Néhány perc után kisebb fokozatra vesszük a gázt és szükség szerint egy kis vízzel öntjük fel a ragut. Sóval, borssal, csípős és édes paprikával, tárkonnyal és az elmaradhatatlan vörös borral (néhány löttyintés) ízesítjük, ami nagyon kellemes aromát ad az ételnek. Fedő alatt olykor megkevergetve puhára főzzük a hús és a zöldségek egyvelegét. A vajjal kikent tepsibe rétegeljük a hozzávalókat: egy sor karikára vágott krumpli, egy sor húsos ragu és ezt leöntjük a tejfölös szósszal (tejföl, reszelt sajt, reszelt fokhagyma, só, bors, aprított snidling)keveréke) majd újabb krumplisor következik és így tovább, amíg el nem fogynak az alkatrészek. A tetejét a tejfölös öntettel kenjük be és alaposan megszórjuk reszelt sajttal. A sütőben magas hőfokon pirosra sütjük. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció