Az otthonról hozott, egyszerűen elkészíthető fekete erdei meggytorta receptje bármilyen alkalomra gyors torta gyártást tesz lehetővé. A kakaós piskóta megsütését követően csak meg kell várnunk, hogy kihűljön a tészta, gazdagon megkenjük házi meggylekvárral, tejszínhabbal, és kész is a könnyed, habos, gyümölcsös tortánk.
Fekete erdei meggytorta recept
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortához:
- 8 tojás,
- 2 ek. kakaópor,
- 2 ek. víz,
- 8 csapott ek. cukor,
- 6 púpos ek. rétesliszt,
- 1/2 cs. sütőpor,
- 4 dl habtejszín,
- 1 cs. habfixáló por,
- 1 ek. porcukor,
- 1 közepes üveg meggylekvár,
- díszítéshez: étcsoki, vagdalt mandula.
Elkészítés:
- Első körben egy 8 tojásos piskótát sütünk: ehhez a tojások sárgáját kakaóval, vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
- A tojásfehérjéből felvert habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelünk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot.
- Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró sütőbe tesszük, amit az elején a legalacsonyabb hőfokra veszünk és kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki belőle: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből. Lehet, hogy túlságosan óvatos vagyok, de inkább így veszem ki a sütőböl, minthogy csúnyán összeessen a piskótatészta, amikor már a célhoz közel járok.
- Ha kihűlt a tortalap kettévágjuk és kb. ujjnyi vastagságban megkenjük a kész házi, darabos meggydzsemmel (ha nincs ilyenünk, akkor magozott meggybefőttből főzünk keményítő segítségével meggyzselét), majd a tejszínhabbal (a habtejszínt felverjük a cukorral és a habfixáló porral viszonylag keményre, de nem túlságosan keményre, hogy még könnyedén kenhető legyen), rátesszük a tetejét és ezt is megkenjük a maradék tejszínnel. Díszítésképp étcsokit reszelhetünk, mandulát szórhatunk, vagy akár meggy darabokkal kirakhatjuk a tetejét, csak a fantáziánk szabhat határt a tortadíszítésnek.