2010. április 4., vasárnap

Fekete erdei meggytorta a húsvéti menü desszertjeként

Evvel a kis tortával szeretnék nagyon kellemes, mennyei sonkában és sok finomságban gazdag húsvéti ünnepeket kívánni minden kedves Olvasómnak!


A fekete erdei meggytorta hozzávalói:
  • 8 tojás,
  • 2 ek. kakaópor,
  • 2 ek. víz,
  • 8 ek. cukor,
  • 6 ek. liszt,
  • 1/2 cs. sütőpor,
  • 4 dl habtejszín,
  • 1 cs. habfixáló por,
  • 1 ek. porcukor,
  • 1 közepes üveg meggy dzsem (meggy zselé),
  • díszítéshez: étcsoki, vagdalt mandula, cukormáz toll.
Elkészítése:

Első körben egy 8 tojásos piskótát sütünk: ehhez a tojások sárgáját kakaóval, vízzel, cukorral egy turmixgép segítségével alaposan habosra összekeverjük, hogy a cukor jól elolvadjon benne és ehhez adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjéből felvert habot keverjük a masszához utolsó lépésként és ügyelünk arra, hogy a keverés közben ne nagyon törjük össze a habot. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített, forró sütőbe tesszük, amit az elején a legalacsonyabb hőfokra veszünk és kb. 15-20 percig ne is nyissuk ki a sütő ajtaját, később tűpróbát végzünk és, ha már nem ragad rá semmi a tűre, akkor elzárhatjuk a sütöt, de még ne vegyük ki belőle: fokozatosan távolítsuk el, vagyis 5-10 percig zárt ajtó, 10 percig fakanállal kitámasztott ajtó, később lenyitott ajtó, majd a végén ki is vehetjük a sütőből. Lehet, hogy túlságosan óvatos vagyok, de inkább így veszem ki a sütőböl, minthogy csúnyán összeessen a piskótatészta, amikor már a célhoz közel járok. Ha kihűlt a tortalap kettévágjuk és kb. ujjnyi vastagságban megkenjük a kész házi, darabos meggydzsemmel (ha nincs ilyenünk, akkor magozott meggybefőttből főzünk keményítős zselét), majd a tejszínhabbal (a habtejszínt felverjük a cukorral és a habfixáló porral viszonylag keményre, de nem túlságosan keményre, hogy még könnyedén kenhető legyen), rátesszük a tetejét és ezt is megkenjük a maradék tejszínnel. Díszítésképp étcsokit reszelhetünk, mandulát szórhatunk, vagy akár meggy darabokkal kirakhatjuk a tetejét, csak a fantáziánk szabhat határt a tortadíszítésnek.

Receptajánló: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció