2010. május 15., szombat

Baconos csirkemáj tekercs zöldhagyma mártással

A sült baconos csirkemáj ízletességet nem kell bizonygatni, hiszen sokan ismerjük ezt a nagyszerű finomságot. Csupán annyiban turbóztam fel ezt a receptet, hogy a baconbe tekert májdarabokat egymás mellé téve leveles tésztába csomagoltam és sajttal a tetején sütöttem meg a sütőben. A fehérboros zöldhagyma mártás pedig kifejezetten passzol a picit kesernyés máj ízéhez.
Baconos csirkemáj tekercs zöldhagyma mártással

A baconos csirkemáj tekercs hozzávalói 4 személyre:
  • fél kg csirke (vagy másfajta) máj (előző este tejbe áztatva),
  • kb. 150-200 g bacon szalonna,
  • 1 csomag leveles tészta,
  • reszelt sajt.
A zöldhagyma mártás hozzávalói 2 személyre:
  • 4-5 db zöldhagyma,
  • vaj,
  • só, bors,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • fehérbor,
  • főzőtejszín.
A baconos csirkemáj tekercs elkészítése:
A májat előző este beáztatjuk tejbe, hogy a rostok megpuhuljanak és ezáltal finomabb legyen a máj. Kinyújtjuk a leveles tésztát téglalap alakúra, hosszúkásra és viszonylag vékonyra. A májdarabokat a bacon szalonna szeletekbe csavarjuk és kettesével a tészta hosszú oldalával párhuzamosan a tésztára fektetjük, így gyakorlatilag egy duplasoros baconos májas rész lesz a tésztán. Ha végig raktuk a sorokat, akkor a tésztával alaposan becsomagoljuk, betekerjük: a két szélénél alulra behajtjuk, s a tetején legyen a ráhajtott rész. Bekenjük egy kis vízzel a tetejét, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük: ha a sajt piros a tetején, akkor várhatóan megsült a tekercs, de azért egy késsel, vagy hústűvel ellenőrizzük, hogy nem folyik-e még barnás lötty a májból. Köretként krumplit sütöttem és zöldhagyma mártással locsoltam meg a májas tekercset.

A zöldhagyma mártás elkészítése:

A karikákra vágott hagymát bő vajban megdinszteljük, belereszeljük a fokhagymát és löttyintünk bele egy kis fehérbort, ízesítjük és folyamatosan kevergetjük. Kb. 15 perc elteltével hozzáadunk egy kis főzőtejszínt (kb. fél decit), ismét forralunk rajta egyet és kész is a finom fehérboros hagymamártás.

Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció