Kakukkfüves lilahagyma lekvár

Baconbe csavart májnyárs és a hagymalekvár találkozása

Lilahagyma lekvár recept

Lilahagyma lekvárról már nagyon sok gasztroblogon és recept újságban olvastam, hallottam és régóta szerepel a tesztelésre váró receptes várólistámon. A nyári grill szezon kiváló alkalomként kínálta magát a lilahagyma lekvár kipróbálására, hiszen a grillezett húsokhoz, sajtokhoz remekül passzol az édeskés, különleges ízű hagyma szósz. Nem csalódtam az 1 db méretes hagymából készített teszt adagban, ezért rögtön 1,5 kg hagymával folytattam a kísérletezést, de valójában ez is kis mennyiségnek bizonyult. Miután pozitívan átment a kritikus családi szűrőn az ízzel-lélekkel féle lilahagyma lekvár, így megosztom a receptjét itt is. A körethez készített grill étek most nem más volt, mint baconbe csavart máj, amit mindenféle flanc és speciális fűszerezés nélkül felhúztam a nyársra hasonló méretű csirkemell kockák kíséretében.

Lilahagyma lekvár recept

Hozzávalók pár kis üvegnyi lilahagymalekvárhoz:

  • 1,5 kg lilahagyma vékony félkarikákra vágva, cikkekre szedve,
  • zsiradékként: olívaolaj/olaj vagy kacsa/libazsír
  • só, frissen őrölt bors,
  • pár evőkanál barna cukor,
  • néhány hintés kakukkfű,
  • pár ek. (ízlés szerint) vörösbor ecet.

Lilahagyma lekvár készítés:

  1. A lilahagyma lekvár előkészítése, vagyis a hagyma megpucolása és vékony karikákra történő felvágása szinte tovább tart, mint maga a főzőcske, utána minden felgyorsul.
  2. Nagy lángon, sűrű kevergetéssel alaposan megdinszteljük a hagymát, szórunk rá ízlés szerinti mennyiségű barna cukrot, hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és kisebb fokozatra véve, fedő alatt puhítjuk, pároljuk tovább.
  3. Amikor már megfőtt a hagyma, vegyük le a fedőt, öntsünk rá kevés vörösbor ecetet (kb. olyan mennyiségben, mint amilyen a cukor volt). 
  4. Vegyük ismét nagy lángra és várjuk meg, amíg eltávozik az ecet erős, szúrós szaga, néhány keverés, és amikor kellően szaftossá, lekvárossá válik a hagymaszósz állaga, készen is volnánk a lilahagyma lekvárral.

Baconbe csavart májnyárs recept

A baconbe tekert májat vagy aszalt szilvát biztosan sokan ismerik, szeretik, a grillen készült verziót is hasonlóképpen kell elképzelni a füst kellemes aromájával megspékelve:

  1. A megmosott, lecsepegtetett májat kisebb darabokra vágjuk (vagy egy egész, mag nélküli aszalt szilvát), szorosan becsavarjuk egy vékony szelet baconbe és máris ráhúzzuk a mini nyársra (vagy akár hurkapálcára).
  2. Egy-egy májas csomagot most fűszeres csirkemell kockákkal kísértem szintén baconbe tekerve, de bármit felhúzhatunk még mellé (pl. hagyma, kaliforniai paprika, pici, új krumpli), vagy meghagyhatjuk szimplán baconos májasnak is a nyársat.
  3. A megfelelő, forró, izzó parázs beállta után alufóliába csomagolva helyezzük a grill rácsra a nyársakat, majd kb. 15-20 perc után kicsomagoljuk és hagyjuk, hogy megpiruljon kívülről a nyársas máj és bacon. Mennyei hozzá az édeskés lilahagyma lekvár.

Kakukkfüves lilahagyma lekvár képek

Ha tetszett a fenti Lilahagyma lekvár recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló spájz recepteket is: Ecetes lilahagyma recept, Konfitált fokhagyma recept, Konfitált koktélparadicsom recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt szilva, bacon, csirkemáj, kacsazsír, kakukkfű, lilahagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, grillszezon, lekvár, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Lilahagyma lekvár recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató