2010. május 23., vasárnap

Duplacsokis sajttorta

Ahány ház, annyi szokás, akarom mondani annyi sajttorta. Az elmúlt két hét alatt legalább 50 sajttorta receptet olvastam el az interneten: minden nemzetnek van egy saját sajttortája és határozott elképzelése arról, hogy egyébként ők készítik az eredeti sajttortát... Valahogy mindenki a magáénak érzi ezt a különleges édességet: a görögök, az olaszok, az amerikaiak és az angolok egyaránt. Van, aki tojással és joghurttal süti a sütőben, van, aki túróval készíti sütés nélkül és különböző gyümölcsös önteteket főz hozzá. Akadnak, akik keményítővel, vagy zselatinnal küzdenek a biztos tartásért. Ezért nem gondolnám, hogy csak egy fajtája létezik a sajttortának: minden családnak lehet egy kikísérletezett és bevált receptje erre a manapság divatos desszertre is.
Duplacsokis sajttorta
Most egy sütés nélküli verziót próbáltam ki, ami azért nagyszerű, mert a gusztusos torta igen rövid idő alatt elkészül, csupán a torta szilárdulását (kb. 3-5 óra) érdemes megvárni.
Így néz ki az általam szemezgetett receptekből összeálló duplacsokis sajttorta, mely nem éppen a legolcsóbb édesség, azonban mindenki megnyalta mind a tíz ujját a tortaevés után, így mindenképp megérte! :)

A duplacsokis sajttorta hozzávalói egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

  • 1 csomag Győri Édes zabfalatok keksz (persze másfajta keksszel is lehet helyettesíteni)
  • 15 dkg vaj (olvasztva)
  • 60 dkg tejszínes krémsajt (lehet mascarpone, Philadelphia, vagy Lidl-es Linessa)
  • 4 cs. vaníliacukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 5 ek. porcukor,
  • 5 dl habtejszín (Hulala növényi tejszín),
  • 10-15 dkg fehércsoki,
  • 10-15 dkg étcsoki,
  • pici olaj a csoki olvasztáshoz (1-2 csepp),
  • díszítéshez kakaópor.
A duplacsokis sajttorta elkészítése lépésről-lépésre:

Duplacsokis sajttorta egészben
1. A kekszet alaposan elmorzsoljuk (turmixgép segítségével, vagy beletesszük egy zacsiba és húsklopfolóval összetörjük), összekeverjük az olvasztott vajjal, egy kapcsos tortafoma aljába alaposan ellapogatjuk és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
2. A krémsajtot (kísérletezve a sajtokkal én 3 fajtával készítettem: Lidl-es mascarponéból, Philadelphia sajtból és szintén Lidl-es Linessa krémsajtból, szerintem a 3 közül bármelyik jó lehet) 2 cs. vaníliacukorral, 5 evőkanál porcukorral és egy citrom reszelt héjával elkeverjük.
3. A tejszínt 2 cs. vaníliacukorral alaposan felverjük, hozzáadjuk a krémsajthoz és óvatosan elkeverjük vigyázva arra, hogy azért a hab ne törjön teljesen össze.
4. A duplacsokis rétegekhez először az étcsokis réteget készítjük el. Eredetileg a csokikat vízgőz felett kellene olvasztani, legalábbis a profik így csinálják, viszont én ennél lustább vagyok, ezért a gázon, kicsi láng felett 1-2 csepp olajjal olvasztottam fel a csokit, sűrű kevergetés mellett. Első körben az étcsokit törjük darabokra és olvasztjuk meg, addig hagyjuk a tűz felett, amíg el nem olvad, majd utána is folyamatosan kevergetjük, hogy egy picit kihűljön és ne forrón adjuk hozzá a krémhez. Ekkor a krémsajtos massza feléhez hozzákeverjük és a torta kekszes rétegére egyenletesen rákenjük egy műanyag keverő lapát segítségével. A következő körben a fehércsokival ugyanezt megismételjük (amíg a csokit olvasztjuk, addig visszatesszük a tortát a hűtőbe), majd jöhet a díszítés. Étcsoki forgácsokkal, vagy kakaóporral szépen díszíthetjük a sajttortánkat. Én most felavattam a múltkori főzős újsághoz kapott porcukor szóró díszítő szívecske formát.

Duplacsokis sajttorta közelről

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció