2010. május 31., hétfő

Francia hagymaleves, ahogy Zitától tanultam

Ha nem csal az emlékezetem a francia hagymaleves volt az első leves, amit megtanultam főzni a levesek közül. Azon a nyáron, amikor az unokatestvéremnél töltöttem egy hetet, ő megtanított a paradicsomos tésztára és a francia hagymalevesre, amiknek az emlékét és receptjét Olaszországból hozta magával, és amik azóta a kedvenc ételeim lettek. Ez a gasztronómiai töltet sokat jelentett és jelent nekem a mai napig is, meghatározta a fűszeres főzéshez való hozzáállásomat: csakis ízzel-lélekkel...
Francia hagymaleves közelről

A francia hagymaleves hozzávalói kb. 6 személyre:
  • 4 fej vöröshagyma (2 nagy, 2 kicsi),
  • fél kocka margarin,
  • fehér bors, szerecsendió,
  • 1 dl fehér, száraz bor,
  • 2 db erőleves kocka,
  • 2 dl tejszín,
  • tálaláshoz pirított bagett, reszelt sajt,
  • 1,5 l víz.
A francia hagymaleves elkészítése:
Francia hagymaleves

A margarint felolvasztjuk és néhány perc erejéig megpároljuk benne a karikákra szeletelt vöröshagymát, majd felöntjük a vízzel és fűszerezzük késhegynyi szerecsendióval, fehér borssal. Miután felforrt belemorzsolunk két erőleves kockát, vagy akár a vizet húsleves alaplére is cserélhetjük, ha van éppen ilyesmi kéznél. Közepes, vagy kis lángon időnként megkeverve főzzük a levest és, amikor megfőtt a hagyma hozzáadjuk a fehérbort, újra felforraljuk és kb. 10-15 perc után (amikor már elillant az a nagyon szeszfőzdés alkohol illat) óvatosan hozzáadjuk a főzőtejszínt, ismét várunk néhány percet, amíg a tejszín is finoman elvegyül a mennyei francia hagymaleves alkotórészeivel és már kész is vagyunk. Tálaláshoz készíthetünk pirított bagettkarikákat, vagy reszelt sajttal is megszórhatjuk, sőt azt hiszem úgy a legfinomabb, ha halmozzuk az élvezeteket! Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció