2010. május 9., vasárnap

Muszaka az eredeti görög recept nyomán

Nehéz lenne két teljesen egyforma muszaka receptet találni akár a szakácskönyvekben, akár az internetes oldalakon. Mindenki egy picit másképp főzi-süti ezt a remek görög egytálételt. Még sosem készítettem ilyet, de az igazi muszaka ízét és emlékét felidézve és egy korfui recept alapján sikerült összehoznom. Bár sok ideig kell bíbelődni a konyhában, hiszen a sütéssel együtt. kb. 3 óráig tart a muszaka gyártás folyamata, de megéri a munkát, hiszen egy igazi, hamisítatlan görög hangulatot varázsolhatunk a konyhánkba, mintha egy görög tavernában ebédelnénk...
Muszaka
A muszaka hozzávalói 4 személyre:
  • 1 szép, nagyobb padlizsán (kb. 40 dkg)
  • 50 dkg darált hús (Görögországban többnyire bárányból készítik, én most sertéshúsból főztem)
  • 4 db közepes burgonya,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • olívaolaj,
  • 7 dl tej,
  • 3 evőkanál liszt,
  • só, bors,
  • cayenne bors,
  • oregánó,
  • 1 egész fahéj,
  • 1 babérlevél,
  • kakukkfű,
  • reszelt sajt,
  • szerecsendió,
  • vaj a tepsi kikenéséhez.
A muszaka sütés lépései:

1. Elsőként megtisztítjuk a padlizsánt és kb. kisujjnyi vastag karikákra szeleteljük, alaposan beszórjuk mindkét oldalukat sóval és így állni hagyjuk. A krumplikat megmossuk és hajában megfőzzük őket, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
2. A muszaka húsraguhoz olívaolajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ezt követően hozzákeverjük a paradicsomot. Ízesítjük egy egész babérlevéllel, fahéjdarabbal, sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel és sok oregánóval. Kb. fél órán keresztül pároljuk a ragut és közben kóstolgatjuk, hogy még mi hiányzik belőle.
3. A padlizsán szeleteket hideg vízzel alaposan lemossuk és picit megnyomkodjuk, hogy távozzon belőlük az a kellemetlen kesernyés íz, amiért sokan nem szeretnek padlizsánt enni és főzni, sütni. Ezt követően csöppnyi olívaolajon grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük néhány perc alatt.
4. Elkészítjük a besamel mártást: 7 dl tejből, 3 evőkanál lisztből és ízesítve pici szerecsendióval, sóval, borssal, fokhagymaporral, a lisztet kevés tejjel alaposan, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz.
Muszaka tepsiben
5. Most pedig következhet a rétegelés: vajjal kikent tepsibe (a görögök általában agyag cserépedényekben sütik, ezért most egy négyszögletű kerámia sütőtálba tettem én is) legalulra a megpucolt, főtt burgonya karikákat fektetjük, erre a grillezett padlizsánokat, a húsragut, majd ismételten a krumplit, padlizsánt és husit, a tetejét nyakon öntjük a besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ha kerámiatálban sütjük, akkor hideg sütőbe tesszük és magas hőfokon kb. 45 percig addig sütjük, amíg a tetején szépen megpirul a sajt.
6. καλή όρεξη, vagyis jó étvágyat! :)

Receptajánló:

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a recept nem rossz, de nem is jó!

Dorina Molnár írta...

Szerintem meg isteni. Ma megcsinaltam és mindenki a 10 ujját nyalta.

Márti írta...

Köszi Dorina, örülök, hogy jól sikerült. Én is pont a napokban gondoltam rá, hogy olyan régen készítettem már és az újonnan beszerzett agyagedénykében kellene megpróbálnom sütni, úgy talán hasonlóan nézne ki, mint ahogy Görögországban is tálalják.

makrigialos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
makrigialos írta...

Egyetlen dolgot csinalnak maskent, nem hamozzak a padlizsant.
Es lehet ugy is, hogy hosszukasra vagva, tehat, a hosszaban szeltekre, majd tortaformaban sütni, kibelelni a format vele, es ugy bele a többi hozzavalo.
Kicsit kilogatva a padlizsant, es amikor a besamell jönne, akkor az egesz tetejere rahajthato a kilogatott padlizsan.
-egy görög feleseg-

Márti írta...

Köszi a tippet Makrigialos. Én sem szoktam hámozni a padlizsánt, csak jó alaposan megmosni, tortaformában, hosszában viszont még nem próbáltam, pedig milyen jó ötlet, köszi szépen. :)

Anita Náfrádiné Tóth írta...

Megcsináltam de 7 dl tej nagyon sok volt úszott az egész, max 3 dl-rel csinálom legközelebb! Egyébként finom lett volna!

Márti írta...

Kedves Anita!
Köszönöm a visszajelzésed.
Mi szaftosan szeretjük a muszakát és általában mindig az a problémám, hogy túl kevés, semmint sok a besamel, de persze ez is, mint sok minden más ízlés kérdése. A recepteket én is szeretem a saját főzési stílusomra hangolni, így próbáld ki te is legközelebb kevesebb tejből készíteni a szószt. :)

Unknown írta...

Nagyon megtetszett a recept. Görögországban szinte csak ezt ettem. Most készül a sütőben autentikus, kintről hozott fűszerkeverékkel, 4dl tejből készült mártással, ami tökéletesen lefedte a jénaiba rétegezett finomságot:) Köszi a receptet!

Megjegyzés küldése

Szponzoráció