Nagy sikerélményt jelentett számomra, amikor jó pár évvel ezelőtt kikísérleteztem egy megfelelő összetételű zabpelyhes keksz alapreceptet, amiből olyan igazi, helyes, kekszes dobozba való süteményt lehet gyártani. Nem mintha túl sok időt töltene el a kekszes dobozban. 10 perces előkészülettel és maximum 10 perces sütési idő alatt megsülnek ezek a kis drága, nem lehet abbahagyni kekszek. A hozzávalókat szuperjól lehet variálni, pl. mandula és étcsoki helyett jól bevált páros a fehér csoki-mogyoró kombináció, de bátran lehet hozzáadni diót, aszalt gyümölcsöket, pisztáciát, narancshéjat. Igazából bármit, ami éppen kéznél van a konyhában. Érdemes belőle minél nagyobb adagot gyártani, mert iszonyatosan gyorsan fogy és jól tárolható.
Mandulás, csokis zabpelyhes keksz recept
Hozzávalók két nagy tepsihez:
- 10 dkg liszt,
- 15 dkg teljes kiőrlésű zabpehely,
- 1 tojás,
- 10 dkg porcukor,
- 10 dkg vaj,
- 1 tk. szódabikarbóna,
- 10 dkg darált, picit darabos mandula,
- 10 dkg étcsoki pici kockákra összevágva vagy csokicseppek.
Elkészítés:
- A tojást a porcukorral habosra keverjük (turmixgéppel) és ehhez hozzáadjuk a felsorolt alkatrészeket.
- Alaposan összedolgozzuk a belevalókat és kisebb diónyi adagokat pakolunk egymástól picit messzebbre egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Villa vagy kanál segítségével ellapítjuk őket és forró sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt arany színűre sütjük őket. Nagyon figyeljünk a kekszekre, mert könnyen odaéghetnek, hiszen hihetetlen gyorsan készre sülnek.