2010. július 5., hétfő

Császármorzsa egyszerűen

Sokak számára olyan császármorzsát készíteni, mint nekem a lángost, vagy a palacsintát, azonban ez a desszert eddig mindig kifogott rajtam. Most azonban felcsaptam néhány szakácskönyvet, melyek receptjei között természetesen egyik sem volt egyforma, viszont egy dologban egyetértettek a szakácsok: a fél liternyi tej adagja mindenhol fix volt függetlenül a búzadara és a tojás mennyiségétől, így megpróbáltam egy köztes megoldást alkalmazni. Nekem bevált, ezért szeretettel ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan még eddig nem találta el a helyes mértékét a császármorzsa hozzávalóinak.

Császármorzsa


A császármorzsa hozzávalói 2 személyre:
Császármorzsa meggydzsemmel
  • 0,5 l tej,
  • 15 dkg búzadara,
  • 4 ek. cukor,
  • két csipet só,
  • 3 tojás,
  • 1 citrom héja,
  • rumaroma.
A császármorzsa elkészítése:

A tejbe beáztatjuk a búzadarát a cukor és a só kíséretében, amit jó alaposan elkeverünk és kb. egy órát állni hagyjuk, amíg a dara szépen megdagad benne.  Ezt követően belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kis rumaromát (ízlés szerint), majd a legvégén a tojásfehérjék keményre vert habját. Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk és néhány csepp olajban folyamatos kevergetés mellett megsütjük. Nekem az a módszer vált be, miszerint megfeleztem a masszát és első körben csak a felét készítettem el egy nagyobb teflon serpenyőben, így volt helye a tésztának igazi császármorzsává zsugorodnia. (Amikor az egész tésztát beleborítottam az edénybe, akkor nagyon lassan ment az átalakulás.) Bizony türelmesen és kitartóan kell kevergetni a tésztát, mert idő kell (kb. 10-12 perc) ahhoz, hogy a folyamatos keverés hatására pirulni kezdjen a darabokra hullott alapanyag. Lényegében egészen hasonló folyamaton megy keresztül a tészta, mint a tojások a rántottánál. Tálaláshoz valamilyen finom gyümölcslekvárt, vagy porcukrot érdemes használni, pl. finom, házi meggydzsemet! Jó étvágyat kívánok!

 Receptajánló:

3 megjegyzés:

Márta írta...

Olaj helyett ajánlom a vajat, a sütéshez...

Márta írta...

Olaj helyett ajánlom a vajat, a sütéshez...

Márti írta...

Kedves Márta! Köszönöm a tippet, legközelebb kipróbálom! :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció