2010. július 3., szombat

Kínai szezámmagos csirke csípős-édes bundában

Sosem gondoltam volna, hogy az otthoni konyhában is ilyen könnyen és egyszerűen lehet reprodukálni a kínai büfés szezámmagos csirkét. Azt hittem, hogy számos különleges hozzávalóval dolgoznak a kínai szakácsok és ahhoz, hogy hasonló ízvilágot érjünk el, drága és nehezen beszerezhető kellékekkel kell főznünk. Szerencsére a bármelyik hipermarketben kapható szójaszószon kívül más extra összetevőre nincs is szükség és az íze nemcsak, hogy hasonló, hanem még finomabb is, hiszen, ha szeretnénk édesebbre, vagy, ha úgy tartja kedvünk csípősebbre varázsolhatjuk a kínai specialitást. Ezen a kis sikeren felbuzdulva legközelebb talán a csípős szecsuánival is megpróbálkozom...

Kínai szezámmagos csirke csípős-édes bundában

A kínai szezámmagos csirke hozzávalói kb. 3-4 (étvágytól függően) személyre:
  • 50 dkg csirkemellfilé,
  • só, bors, cayenne bors,
  • zöldhagyma a tálaláshoz,
  • szezámmag (előzőleg megpirítva),
A bundához:
Kínai szezámmagos csirkefalatok
  • 1 tojás,
  • só,
  • 3 púpos ek. liszt,
  • 0,6 dl víz, (fél deci és még 3 ek.)
  • 1 késhegynyi sütőpor,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 2 ek. olívaolaj,
A szószhoz:
  • 1 dl víz,
  • 6 ek. méz + 4 tk. cukor (bár ezt is lehetne mézzel helyettesíteni),
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve,
  • 2 ek. szójaszósz (a ketchupok mellett a különböző szószoknál lehet beszerezni),
  • só, bors,
  • csípős arany, chili, cayenne bors, vagy hazai csípős paprika (ki melyiket szereti),
  • szezámmag,
  • 3 ek. ketchup (én csípőset használtam).
A kínai szezámmagos csirke elkészítése lépésről-lépésre:

1. A csirkemellet hideg vízben megmossuk, megtisztítjuk és kockákra aprítjuk, sóval, borssal ízesítjük és betesszük a hűtőbe egy picit pácolódni.
2. A csirke bundájához a felsorolt hozzávalók sorrendjében összekeverjük az alkotóelemeket. Nagyjából a sűrű palacsinta tésztájával megegyező állagú kell, hogy legyen. Ha túl sűrű, egy pici vízzel hígíthatunk, vagy ellenkező esetben egy kis liszttel szilárdíthatunk rajta.
3. A csirkekockákat alaposan megforgatjuk a bundában és bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Papírszalvétán leitatjuk a felesleges olajat róluk és következhet az öltöztetés.
4. A szósz hozzávalóit egy kisebb edényben jól elkeverjük és a tűzhelyen összemelegítjük, így a csirkefalatok nem hűlnek majd ki, ha esetleg a bundázás után már kihűltek volna. (Bár az én forró konyhámban ilyentől nem kellett tartanom. :)) A bundás husikat 1-2 percre belemerítjük a szószba és az előzőleg pár másodperc alatt megpirított szezámmagokba forgatjuk őket, mint az öltözetük utolsó elemeként. 
5. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis zöldhagyma karikákkal és ízlés szerint kínálhatjuk főtt rizzsel, vagy kínai pirított tésztával.
6. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Kínai szezámmagos csirke

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció