2010. július 27., kedd

Töltött piadina lepény

Sonkás-ruccolás piadinát először a Déli pályaudvarnál kóstoltam, azelőtt még sosem hallottam erről a lepénykéről, pedig nagyon szeretem az olasz konyhát. A piadina ugyanis az olasz Emilia Romagna tartomány egyik fő nemzeti eledele - tudtam meg a legújabb szakácskönyvemből. Vrábel Krisztina Dolce Vita Magyarországon címet viselő szerzeménye nem egy mindennapi szakácskönyv: képi világából, írói stílusából, és receptjeiből sugárzik a sütés-főzés és az olasz ételek iránti szeretete. Olyan profi módon összehangolt kötetről van szó, mely nem hiányozhat egyetlen konyhatündér könyvespolcáról sem, aki rajong az olasz ízekért. Szóval örömmel fedeztem fel Kriszta művében a piadina autentikus, olasz receptjét. Némi módosítással ugyan, de az ő segítségével próbálkoztam a piadina elkészítésével.

Töltött piadina lepény

A piadina lepénykék hozzávalói 2 fő részére:
  • 30 dkg liszt,
  • 5 ek. olívaolaj (Kriszta zsírt ír, de az nekem nem volt itthon, így olajjal pótoltam),
  • 1 kis kanál só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 dl víz.
A töltelék hozzávalói:
  • 2 levél jégsaláta,
  • 1 nagy paradicsom,
  • 3-4 szál zöldhagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • fél pohár natúr joghurt,
  • 4 szelet csirkemellsonka (pár perc erejéig ezt is átsütöttem teflonban),
  • só, vagy ételízesítő,
  • 1 csomag apró mozzarella golyó,
  • bazsalikom.
A piadina lepények elkészítése:
Mozzarellás töltött piadina
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk egy viszonylag kemény tésztává, szükség esetén még egy kis vízzel, vagy olajjal alakíthatunk a massza állagán. Fél óráig letakarva állni hagyjuk, addig előkészítjük a tölteléket: csíkokra vágjuk a jégsaláta leveleket, karikákra a zöldhagymát és a paradicsomot, majd a zöldségeket és a sajtot megszórhatjuk egy kis bazsalikommal. A joghurtot elkeverjük reszelt fokhagymával és néhány karika hagymával, ezt használjuk szósz gyanánt a lepénybe. Ízesíthetjük egy kis sóval, vagy vegetával, borssal, stb. A lepénytésztát annyi részre szedjük, ahány darabot szeretnénk sütni: én pl. csak két részre szedtem, így két méretes piadina lett belőle. Vékonyra kinyújtjuk, majd zsiradék nélküli teflonos serpenyőben hirtelen megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc leforgása alatt. Megtöltjük a picit átmelegített csirkemellsonkával, zöldségekkel, mozzarellával, majd a joghurtos szósszal leöntve ráhajtjuk a tészta másik felét és már fogyaszthatjuk is ezt a könnyű, egészséges finomságot! Természetesen a tölteléket kedvünkre variálhatjuk mindenféle földi jóval: többnyire ruccolával és egyéb vitamingazdag zöldségekkel, sonkával, hallal szokás megtölteni. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció