A fokhagyma-babérlevél-piros paprika hármasa nyomja rá bélyegét az egyszerűen elkészthető galgamácsi szelet ízvilágára. A receptet pici korom óta ismerem, hiszen Anya sokszor főzött ilyet, viszont meglepődve tapasztaltam, hogy az interneten nem ír róla senki sem, legalábbis ilyen név alatt biztosan nem. Így boldogan osztom meg ezt az újdonságnak tűnő családi kedvencet, amit mi viccelődve csak "Galgamácsi bácsinak" nevezünk.
Galgamácsi szelet recept
Hozzávalók 6 fő részére:
- kb. 1 kg hús (pl. csirkemell, pulykamell)
- 8 gerezd fokhagyma,
- 4 db babérlevél,
- kb. 2 ek. piros paprika,
- só, bors ízlés szerint,
- kb. 1 nagy marék liszt,
- víz,
- olaj.
A galgamácsi szelet elkészítése:
- Első lépésként kevés olajban, magas hőfokon elősütjük a kiklopfolt, lisztben megforgatott hússzeleteket. Kivesszük a serpenyőből a szeleteket.
- Az apróra vágott fokhagymát a visszamaradt olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az elősütött hússzeleteket, babérlevelet (összetördelve, hogy intenzívebben átjárhassa az íze az ételt), sóval, borssal és piros paprikával fűszerezzük. Majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi őket, és lefedve főzzük lassú hőfokon, amíg át nem puhulnak a galgamácsi szeletek.
- Galuskával, vagy tésztával tálaljuk.