2010. augusztus 8., vasárnap

Rakott patiszon

A rakott patiszon egészen hasonló a többi rakott zöldségtársával: egy sor zöldség, egy sor ízletes húsragu, viszont erre a legalkalmasabb időpont kétségkívül a nyár: ilyenkor friss piaci, vagy kerti patiszont és cukkinit használhatunk hozzá. Nincs is annál finomabb, mint amikor a legfrissebb, legzsengébb, nyár ízű zöldségekből főzhetünk valami finomat.

Rakott patiszon


A rakott patiszon hozzávalói:
  • 2 repülő csészealj, vagyis 2 db patiszon,
  • 1 db cukkini,
  • 50 dkg darált hús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 fehér, édes paprika,
  • 1 nagy paradicsom,
  • só, bors,
  • piros paprika, csípős paprika,
  • 1 kis doboz tejföl,
  • olívaolaj,
  • sajt,
  • kis marék rizs
  • víz.
A rakott patiszon elkészítése:

Első lépésként a húsragut készítjük el. Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, és a megmosott rizst, hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig nagy lángon sütjük, majd 1-2 pohár vizet ráöntünk és fedő alatt pároljuk. Néha megkevergetjük és amikor már puhul a rizs, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot és darabolt paprikát, fűszerezzük, és tovább főzzük, pároljuk. Szükség esetén még egy kis vizet adhatunk hozzá, folyamatosan ellenőrizzük, nehogy véletlenül odakapjon a vízre szomjazó ragu. Amikor már megpárolódott a rizs és a hús és az ízvilágát is rendben találjuk még egy kis tejföllel behabarjuk és pár perc múlva kész is vagyunk vele.
A patiszonokat megpucoljuk, kikaparjuk a belsejéből a magokat és vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit szintén megpucoljuk és vékony karikákra szeljük fel. A zsiradékkal kikent tepsibe rétegesen pakoljuk a belevalókat: 1 sor patiszon, cukkini, egy sor húsragu és így tovább. A tetejére ragu kerüljön, amit füstölt sajt szeletekkel fedünk be és így rakjuk a forró sütőbe alufóliával lefedve. Kb. fél óra elteltével levesszük a fóliát és amint szép piroskás a sajt el is zárhatjuk a sütőt. Mint minden rakott ételnél, ennél is igaz, hogy másnap szinte finomabb, hiszen több idejük van összeérniük az ízeknek. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

1 megjegyzés:

Tóth Mária írta...

Nagyon jó recept, még ma elkészítem :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció