2010. augusztus 22., vasárnap

Zöldséges tojáspástétom

A tojáspástétom ötlete és receptje a híres-neves Tupperware edénycsaládtól, vagyis az őket népszerűsítő háziasszonyoktól származik. Remek vendégváró előételként a hidegtál dekoratív alkotóeleme lehet. Az adott évszaknak megfelelően gyakorlatilag bármilyen zöldséggel színesíthetjük, és gyorsan elkészíthetjük a tojáspástétomot.

Zöldséges tojáspástétom


A zöldséges tojáspástétom hozzávalói 4-6 személyre:
  • 4 tojás,
  • 1 cs. zöldhagyma,
  • 2 db piros kalifoniai, vagy kápia paprika,
  • trappista sajt,
  • zöld édes paprika,
  • 1 nagy doboz tejföl,
  • majonéz,
  • citrom leve,
  • só, bors,
  • fokhagymapor, cayenne bors,
  • 1 tasak Horváth Rozi féle zselatin (kék tasakos),
  • 1 dl hideg víz,
  • folpack.
A zöldséges tojáspástétom elkészítése:

Zöldséges tojáspástétom előételnek
Első lépésként a tojásokat főzzük keményre és amíg ők főnek, addig megmossuk, előkészítjük a belevalókat: a hagymát karikákra, a sajtot és a paprikákat apró kockákra szeleteljük fel. A mártáshoz keverjünk össze egy nagy doboz tejfölt, pici frissen facsart citromlével, majonézzel és ízesítsük sóval-borssal, fokhagymaporral, adjuk hozzá a zöldségeket, majd a végén a feldarabolt főtt tojást. A tasak zselatint tegyük 1 dl hideg vízbe és pár perc elteltével, ahogy megdagadt, úgy feltesszük meglangyosítani egy csöppet: csak addig melegítsük, amíg folyós állagú nem lesz, ezután elzárjuk a gázt alatta és kevergetve addig hűtjük, amíg el nem kezd sűrűsödni, szilárdulni, ekkor keverjük hozzá a zöldséges-tojásos mártáshoz. Majd folpackkal kibélelt edénykékbe öntjük. Az edény aljára tegyünk olyan zöldeket, tojást, amit szeretnénk majd a pástétom tetején látni. Néhány órára a hűtőbe tesszük, bár a legjobb egy egész éjszakán át ott parkoltatni. Az edényből kivéve, a feje tetejére borítva gyönyörűen megáll a formás tojáspástétom. A formákkal bátran lehet kísérletezni: minden csinos edény szóba jöhet, ami gusztusosan tudja formálni ezt a hidegtálas finomságot. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció