2010. szeptember 16., csütörtök

Málnahabos piskóta tekercs

Piskótát már sokszor sütöttem, viszont a piskótatekercsbe eddig nem nagyon mertem belevágni, mert mindig attól tartottam, hogy összetörik, vagy szétszakad a tészta és mehet az egész a somlóiba. (Persze ez sem rossz, de, ha nem ez a cél, akkor nem tud olyan jól esni.) Alaposan utána olvastam a fortélyoknak és így utólag belegondolva nem is értem, hogy miért gondoltam ezt annyira bonyolult vállalkozásnak. A lényeg az, hogy a piskótatésztát még melegen egy konyharuhába csavarjuk fel, legalábbis nekem ez a tipp bevált. Lapult még egy csomag otthoni, bio málna a fagyasztóban és ebből készítettem hozzá egy finom, nyarat idéző tölteléket.
Málnahabos piskótatekercs


A málnahabos piskótatekercs hozzávalói:

A piskóta kellékei:
  • 5 tojás,
  • 5 csapott evőkanál cukor,
  • 5 púpos evőkanál liszt,
  • fél csomag sütőpor.
A málnahab hozzávalói:
  • 15 dkg málna,
  • 1 kis doboz Hullala habtejszín,
  • 1 csomag habfixáló por,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • kb. 5-6 evőkanál porcukor
A málnahabos piskótatekercs elkészítése:

A piskótát a szokásos módon sütjük meg: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral és a legvégén óvatosan hozzákeverjük a habnak felvert fehérjéket. Szilikonos sütőpapírral bélelt négyzet alakú, lapos tepsibe öntjük a tésztát és forró sütőben alacsony hőfokon kb. 15-20 percig sütjük, addig nem is nyitjuk ki a sütő ajtaját, nehogy véletlenül  összeessen a piskóta. Végzünk egy tűpróbát és, ha nem ragad rá semmi, akkor jöhet is ki a sütőből, mert a tekercshez nem jó, ha kiszárad a tészta. Persze ugyanúgy csak türelmesen vesszük ki a sütőből: elzárjuk a sütőt, majd kitámasztjuk, kihajtjuk az ajtaját és a végén kivesszük (ezek között 5 perces szüneteket tartunk). A piskótát azon melegében egy benedvesített és liszttel meghintett konyharuhára borítjuk egy ügyes, határozott mozdulattal, lehúzzuk róla a sütőpapírt és konyharuhástól óvatosan feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.
Ez idő alatt elkészítjük a krémet, vagyis a málnahabot: a megmosott, lecsöpögtetett málnát összeturmixoljuk egy botmixerrel és felverjük a habtejszínt: először kevés cukorral kezdjük el a habverést, ehhez hozzáadjuk a habfixálót és így verjük viszonylag kemény, de még kenhető habbá, beleöntjük a málnát és további ízlés szerinti cukorral édesítjük, alaposan elkeverjük és közepesen vékonyan, egyenletesen megkenjük vele a piskóta lapot (amit persze előzőleg kicsavarunk a konyharuhából), amit már csak szorosan fel kell tekernünk, porcukorral megszórnunk és a hűtőben pihentetnünk 1-2 órát, hogy aztán az ebéd utáni desszertes tányérkákba szeletelhessük fel a mutatós málnahabos piskótatekercs csigákat.

Receptajánló:

4 megjegyzés:

Ildy írta...

De szép sárga piskótád lett! Biztos fincsi.

Márti írta...

Köszi szépen, pedig ez most bolti tojásból készült. Bár az volt ráírva, hogy extra sárga tojás, lehet, hogy van ezekben valami?! ;)

Névtelen írta...

Nagyon finom lett, köszi a receptet. Egyszerű de nagyszerű!

Márti írta...

Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült és, hogy erről még visszajelzést is küldtél. :) További jó sütögetést kívánok!

Megjegyzés küldése

Szponzoráció