2010. szeptember 24., péntek

Snidlinges pogácsa

A snidlinges pogácsához a jól bevált, ezer éves sajtos pogácsa receptjét használtam fel és egy csokor snidlinggel és egy gerezd fokhagymával fokoztam az ízhatást. Az édesség mellett, helyett olykor egy kis sós finomságra vágyunk, ezért ekkor remek vendégváró lehet ez a pogi.

Snidlinges pogácsa

A snidlinges pogácsa hozzávalói 2 nagy tepsihez:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 kocka margarin (25 dkg)
  • fél kocka élesztő,
  • kb. 1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához,
  • 1 dl tej,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • kb. 1 kis pohár joghurt (én egy nagy pohár felét használtam el, figyeljük, hogy mennyit kíván a tészta)
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 csokor snidling,
  • 1 tojás a pogik megkenéséhez.
A snidlinges pogácsa elkészítése:

A meglangyosított cukros tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt és amíg az élesztő futkorászik, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a habos élesztős keveréket, a sót, a joghurtot, a reszelt fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és alaposan összegyúrjuk. 
Abban az esetben, ha túl száraznak találjuk a tésztát, akkor még egy kis joghurttal lazítunk rajta, ellenkező esetben egy kis liszttel segíthetünk a szilárdságon. Viszonylag ruganyos tésztát kell kapnunk, az alkotórészeknek szépen el kell válniuk az edény falától és egy nagy egésszé kell formálódniuk. Amikor úgy ítéljük meg, hogy most már biztosan jó állagú a tésztánk, akkor kelesztő tálba, vagy egy edénybe pakoljuk és lefedve meleg helyen kelesztjük kb. 1-2 órát. Ha kevés időnk van, akkor célszerű meglangyosítani a mikróban a lisztet és előzőleg kikészíteni a margarint és joghurtot, hogy ne legyenek hidegek. Így akár bő fél óra, egy óra alatt nagyra tud dagadni a tészta. 
Amikor szépen megkelt, akkor egy lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1-1,5 cm vastagságúra (aki ügyes, és van éles kése, átlósan érdemes bevagdosni, mert az nagyon gusztusos) és pogácsa szaggatóval (vagy jobb híján feles pohárral) formázunk belőle kis pogácsa kezdeményeket (a megmaradt tésztát újból összegyúrjuk, kinyújtjuk és kezdjük elölről a mókát, amíg el nem fogy az összes tészta). Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket némi helyközzel egymástól és egy felvert tojással megkenjük őket. Forró sütőben magas hőfokon sütjük addig, amíg szép piroskásak nem lesznek.

Receptajánló:

5 megjegyzés:

Ildy írta...

Imádom a snidlinget, ez biztos fincsi.

Márti írta...

Köszi Ildy, akkor Neked biztosan ízlene! ;)

Nikolett Baumli írta...

Most sütöm :) szivecske formával szaggattam ki páromnak :) biztosan nagyon finom lesz

Nikolett Baumli írta...

Huuu en ebbol nem is hagyok neki :) a masodik adagot kicsit utana soztam es ujra gyurtam. Lehet nem annyira sos az a so,amit hasznalok. De nagyon finom es omlos lett!!!! Azt hiszem ez lesz az alap receptem. A vegen jutott eszembe,h egy kis chili port is rakhattam volna bele,mert mi imadjuk a csipos eteleket. De majd legkozelebb ;) koszonom a receptet!!!

Márti írta...

Szia Niki, örülök, ha bevált a recept. Biztosan finom chilivel vagy akár kis csípős kolbász darabokkal is. :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció