2010. október 5., kedd

Sajtkrémes márvány brownie, avagy a földi mennyország

A sajtkrémes márvány brownie egy igazi ünnepi desszert, persze a szürke hétköznapokban is remekül megállja a helyét, de a nem mindennapi édes élmény miatt inkább a különleges alkalmakra a legideálisabb. A mennyei étcsokoládés tésztát márványszerűen festi meg a selymes sajtkrém és  a két réteg találkozásától lesz olyan ellenállhatatlan ez a sütemény... És bizony, amint tudjuk, a csábításnak engednünk kell ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle...

Sajtkrémes márvány brownie


A sajtkrémes márvány brownie hozzávalói (egy közepes téglalap alakú tepsihez):

Brownie réteg (tészta):
  • 240 g vaj,
  • 200 g étcsokoládé (legalább 60-65 %-os)
  • 2 bögre cukor,
  • 4 tojás,
  • 3-4 tk. vanília aroma,
  • 1 csipet só,
  • 1 és 1/3 bögre liszt,
  • 1 késhegynyi sütőpor (az eredeti recept ezt nem írta, de azért én beletettem).
Sajtkrémes márványozó réteg:
  • 40-50 dkg natúr krémsajt (pl. philadelphia)
  • 2/3 bögre cukor,
  • 2 tojás fehérje,
  • ízlés szerint egy-két teáskanál friss citromlé,
  • vanília kivonat.
A sajtkrémes márvány brownie elkészítése:
A brownie-hoz, vagyis az első réteghez folyamatos kevergetéssel összeolvasztjuk a kockákra tört étcsokit a vajjal, amíg teljesen el nem olvadnak a hozzávalók. Ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről, és a cukrot a tojással alaposan elkeverjük (robotgéppel), ehhez adjuk hozzá a vajas étcsoki masszát, a vanília aromát (vagy igazi vanília rúd kikapart belsejét), majd a lisztet a csipet sóval, és jól összedolgozzuk. A tésztát egy szilikonos sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük és mielőtt elkészítjük a márványozó krémet, bekapcsoljuk a sütőt, hogy 180 fokra fel tudjon addig melegedni. A sajtkrémes réteghez a hozzávalókat alaposan összekeverjük (a tojás fehérjét habnak verjük fel előtte) és a kreativitásunknak teret engedve kezdjük a márványozást: akár evőkanállal ide-oda kisebb halmokat téve, akár beleborítva az egész krémet a brownie rétegre és a végén villával összekeverve végezzük a mutatványt, mindenképp gusztusos süteményt kapunk. A sütit előmelegítve sütjük magas (180 fok) hőfokon tűpróbáig. Kb. fél óráig sütöttem az enyémet, de a legbiztosabb folyamatosan sasolni a sütő ajtaját, vagy ablakát, nem is tudom hogy mondjuk ezt... Amikor kész, mindenképp legyünk türelemmel és várjuk meg, amíg teljesen kihűl és csak azután szeljük fel az első kockákat a kóstolásra. Mennyei kis süti ez... :)

Receptajánló:
 

4 megjegyzés:

jidnalelke írta...

Mártikám!
Egyszerűen: tömör gyönyör! :D

Márti írta...

Köszönöm Andikám, örülök, hogy megsütötted és ízlett!

tücsi írta...

Hát ez valami isteni süti lehet. Tényleg tömör gyönyör!:))

Márti írta...

Igen, köszönöm, a márványos brownie tényleg tömör gyönyör... :) Érdemes kipróbálni! ;)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció