2010. október 11., hétfő

Sörkorcsolyának sörkifli

A sörkifli a neve ellenére nem tartalmaz sört, pedig ki tudja, lehet, hogy ez adná meg a sós finomság igazi pikantériáját?! Ezt a sörkorcsolyát egy régi családi recept alapján sütöttem meg és turbóztam fel egy kis enyhén füstölt trappistával és szezámmaggal. Az eredeti recept szerint nem kell bele sajt, csak köménymag, és kristálysó a tetejére. Köménymagos kiflit viszont itt biztosan nem fogtok látni, mert attól kiszaladok a világból, vagyis, ha ráharapok egy szemre... Ezért kevésbé autentikusan, viszont annál finomabban ízesítettem őket, melyek frissen a legszuperebbek, de persze, ha véletlenül maradna belőlük akkor sem hiszem, hogy a szemetesben landolnának.
Sörkifli

Hozzávalók egy tepsihez, 32 kisebb darabhoz:
  • 1/2 kg liszt,
  • 4 ek. olvasztott margarin (+ a lapok megkenéséhez),
  • 1 csapott ek. só,
  • 1, 5 dl tej,
  • 3 dkg élesztő (több, mint egy fél kocka)
  • 1 kis doboz kefir (140 g)
  • tojás a megkenéséhez,
  • sajt, szezámmag, és tengeri kristálysó a kiflik tetejére.
Az élesztőt a  meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével (kb. 1 tk.) és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztának, ahogy sok esetben, itt is össze kell szedni minden alkatrészt a gyúró tálból és nem szabad, hogy ragadjon a kezünkhöz. A kefirt elvileg aszerint kell adagolni, hogy "mennyit vesz fel", de nekem pont tökéletes volt ez az egy kis pohár Danone kefir. Szükség esetén adjunk még 1-2 kanállal, ha túl száraz lenne a tésztánk. Ezt követően kelesztés nélkül kell folytatnunk a munkát a tésztával: osszuk két felé, aztán ezeket megint ketté. Mindegyiket kb. lapos tányér nagyságú kör alakra nyújtjuk ki (4 teljesen azonos méretű lapot kell kapunk). A lapot megkenjünk jól olvasztott margarinnal és ráteszünk egy másik ugyanilyen formájú és nagyságú lapot, ezeket 16 felé vágjuk el (háromszög alak), és a szélesebb végénél feltekerjük (tehetünk bele egy kis darab sajtot). Ugyanezt eljátsszuk a másik két lappal is, így összesen 32 kis kiflink lesz. Meleg helyen (pl. a legkisebb hőfokon üzemelő sütő- tűzhely tetején) a (szilikonos sütőpapírral kibélelt) tepsin kelesztjük a duplájára kb. 1,5-2 óra alatt. Sütés előtt megkenjük tojással, és reszelt sajttal, szezámmaggal, kristálysóval szórjuk meg. Kétféle módon szórtam őket: az egyikre csak sajtot, a másikra szezámmagot és sót tettem.
Előmelegített (forró) sütőben és maximális hőfokon sütjük, amíg szépen megpirul a sajt a tetején. Nekem kb. 30 perc alatt sült meg, de a legbiztosabb hinni a szemünknek, orrunknak és a tűnek, amire nem szabad ráragadni a kifli részecskéknek.

Receptajánló:

4 megjegyzés:

Ildy írta...

De cukik ezek a kis kiflik!:)

Márti írta...

Köszönöm Ildy! Igyekeztem... :)

Ági írta...

Sziasztok! Elkészítettem ma a kifliket és tökéletes lett. :) Kétszeres adagot csináltam, az egyik felét csak egyszer, a másikat kétszer is megkentem tojással. A kétszer megkentek sokkal mutatósabbak, az egyszer kentek kicsit sápadtabbak, de azok is ugyanolyan finomak lettek.:) Valamint a füstölt sajtos mellett füstölt kolbászost is csináltam és nagyon jó lett az is, csak kicsit kiadósabb, mint a sajtos, de nagyon finom. :) Szóval, mindent összevetve: Köszönöm a receptet, egyszerűen tökéletes!! :)

Márti írta...

Szia Ági, nagyon köszönöm a visszajelzésed. Úgy örülök mindig, ha ilyet olvasok! :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció