2010. október 21., csütörtök

Zöldséges KÖLESOTTÓ

Ezt a mókás étel nevet a rizottó mintájára találtam ki, hiszen hozzá hasonlóan jártam el a főzés során. Már a múltkor is beszámoltam arról, hogy mennyire belopta magát a hasamba és a szívembe a köles és bizony azóta rendszeresen előfordul a tányéromban. Kitaláltam, hogy mi lenne, ha a rizottó mintájára kölesből főznék egy finom, zöldséges egytálételt?! A kísérleteim és a jóslatom beigazolódott, hiszen egy lecsót idéző ízű, mennyei, könnyű kölesottó alakult ki belőle. Mindenkinek szeretettel ajánlom, hiszen gyorsan elkészül, abszolút egészséges és egyszerűen öröm elkészíteni a zöld-félék gyönyörű és sokféle színei miatt.

Zöldséges kölesottó

A kölesottó hozzávalói 4 személyre:
Kaliforniai paprikák
  • 1 sárga, 1 piros, 1 zöld kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 3 fokhagyma
  • 35-40 dkg csirkemellfilé
  • friss bazsalikom
  • olívaolaj,
  • 2 merőkanálnyi köles,
  • szükség esetén egy kis víz a hús alá,
  • kb. 8-9 merőkanálnyi alaplé
  • só, bors, cayenne bors,
  • oergánó
A kölesottó elkészítése:

Kölesottó
A hadműveletekhez egy edényre és egy mélyebb serpenyőre van szükség. A megmosott kölest az üvegesre dinsztelt és apróra vágott hagymán megpirítjuk, majd hozzáadunk a köleshez képest háromszoros-négyszeres mennyiségű alaplét (zöldség, vagy húslevesből). Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a fokhagymát és finom puhára főzzük benne a kölest (a rizshez hasonlóan, csak a köles gyorsabb, mint a rizs), olykor azért keverjünk rajta 1-et, 2-t, nehogy odaragadjon az alja és érdemes letakarni, hiszen így hamarabb nyílnak ki a köles szemek és puhulnak meg. Közben néhány evőkanálnyi olíván fehéredésig pirítjuk a kockákra vágott csirkemellet, fűszerezzük és lefedve pároljuk kb. 10 percet, ezt követően hozzáadjuk a kockákra vágott háromszínű paprikát, cukkinit, paradicsomot, alaposan összekeverjük és összefőzzük őket. Amikor már megpuhult a köles és a zöldséges csirkeragunk is készen áll, akkor összeeresztjük őket, friss, aprított bazsalikommal, oregánóval megszórjuk és néhány keverés után már tálalhatjuk is ezt a finomságot. Jó étvágyat kívánok!

Kölesottó

Receptajánló:

5 megjegyzés:

Míra Sarok/Papp Anikó Míra írta...

Szia Márti!!!
Nagyon jól néz ki az új találmány! Bárcsak szeretnék főzni! Akkor én is ilyen különlegességeket próbálnék ki!!! Míra

Zsuzsi írta...

Nagyon ötletes!!! Biztos finom lett:)

Márti írta...

Köszönöm Míra és Zsuzsi! Tényleg fincsi volt, bátran ajánlom tesztelésre a receptet! ;)

mosolygov írta...

Szia Márti!
Ezt a receptedet is kipróbáltam! :)
Kicsit folyós lett a köles, viszont az íze nagyon isteni! :P
Vera

Márti írta...

Az nem baj, ha folyós lett, az igazi rizottónak úgyis egészen híg állagúnak kell lennie! ;) Ugye milyen finom a köles?! Puszi, Márti

Megjegyzés küldése

Szponzoráció