Ezt a mókás étel nevet a rizottó mintájára találtam ki, hiszen hozzá hasonlóan jártam el a főzés során. Már a múltkor is beszámoltam arról, hogy mennyire belopta magát a hasamba és a szívembe a köles és bizony azóta rendszeresen előfordul a tányéromban. Kitaláltam, hogy mi lenne, ha a rizottó mintájára kölesből főznék egy finom, zöldséges egytálételt?! A kísérleteim és a jóslatom beigazolódott, hiszen egy lecsót idéző ízű, mennyei, könnyű kölesottó alakult ki belőle. Mindenkinek szeretettel ajánlom, hiszen gyorsan elkészül, abszolút egészséges, és egyszerűen öröm elkészíteni a zöldfélék gyönyörű színei miatt.
Zöldséges kölesottó recept
A kölesottó hozzávalói 4 személyre:
- 1 sárga, 1 piros, 1 zöld kaliforniai paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 vöröshagyma,
- 3 fokhagyma,
- 35-40 dkg csirkemellfilé,
- friss bazsalikom,
- olívaolaj,
- 2 merőkanálnyi köles,
- szükség esetén egy kis víz a hús alá,
- kb. 8-9 merőkanálnyi alaplé
- só, bors, cayenne bors,
- oregánó.
A kölesottó elkészítése:
- A hadműveletekhez egy edényre és egy mélyebb serpenyőre van szükség. A megmosott kölest az üvegesre dinsztelt és apróra vágott hagymán megpirítjuk, majd hozzáadunk a köleshez képest háromszoros-négyszeres mennyiségű alaplét (zöldség, vagy húslevesből).
- Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a fokhagymát és finom puhára főzzük benne a kölest (a rizshez hasonlóan, csak a köles gyorsabb, mint a rizs), olykor azért keverjünk rajta 1-et, 2-t, nehogy odaragadjon az alja és érdemes letakarni, hiszen így hamarabb nyílnak ki a köles szemek és puhulnak meg.
- Közben néhány evőkanálnyi olíván fehéredésig pirítjuk a kockákra vágott csirkemellet, fűszerezzük és lefedve pároljuk kb. 10 percet, ezt követően hozzáadjuk a kockákra vágott háromszínű paprikát, cukkinit, paradicsomot, alaposan összekeverjük és összefőzzük őket.
- Amikor már megpuhult a köles és a zöldséges csirkeragunk is készen áll, akkor összeeresztjük őket, friss, aprított bazsalikommal, oregánóval megszórjuk és néhány keverés után már tálalhatjuk is.