2010. november 18., csütörtök

Grillezett busafilé a 100. bejegyzésben

Olyan hihetetlen, hogy ezalatt a röpke 9 hónap alatt elérkeztem a 100. bejegyzéshez, ami egyben kb. a 100. közzétett receptet is jelenti. Azon felül, hogy egyszerűen jól érzem magam a konyhában, tele energiával sütök-főzök, hihetetlen motiváló erőt ad nekem ez a kis blog, pontosabban az Ízzel-lélekkel olvasói. Ezért ezúton is köszönöm mindannak a napi átlag 200 látogatónak, hogy a blogomra téved és még netán el is olvassa, esetleg ki is próbálja valamelyik receptjét, nagyon hálás vagyok ezért az energiáért, szeretetért.
100. bejegyzésnek egy számomra különlegesebb, ünnepibb recept ötletet szeretnék megosztani Veletek, talán akad, aki még nem kóstolta a roppant ízletes és egészséges, grillezett busa filét és most kedvet kap ehhez.

Grillezett busafilé

A grillezett busafilé inkább ötlet adó, mintsem különleges és bonyolult eljárással készülő étel. Pici koromban nagyon sok busát és más finom halfélét ehettem, viszont az utóbbi években már valahogy nem akadt fenn egy sem apukám horgász csalijain busából. Sütve és grillezve egyszerűen isteni, egyetlen titka van csupán: a só és a fokhagyma (esetlegesen egy kis ételízesítő). A húsát egyetlen általam ismert halhoz sem tudnám hasonlítani, karakteres, különlegesen finom az íze, halkedvelőknek melegen ajánlom. Ráadásul mindjárt itt a karácsony: remek főétel lehet belőle az ünnepi vacsorán. Busa vásárláskor arra figyeljünk, hogy ne legyen túl zsíros a húsa, hiszen ez a halfajta nagyon nagyra tud nőni és ezeknek a példányoknak már nem olyan finom a húsa, a legoptimálisabb olyan 2-3 kg körüli busából választani. A halszelettel sem járunk olyan rosszul, csupán óvatosan kell bánnunk a szálkákkal.

A grillezett busa filé hozzávalói 2 főre:
    Grillezett busafilé
  • 60 dkg busa filé (hipermarketekben, halboltokban kapható, akár busa szeletet is választhatunk, csak vigyázzunk a szálkákkal!)
  • tengeri só, (esetleg kevés ételízesítő),
  • fokhagymapor (mivel a nyers fokhagymával félő, hogy kesernyés lesz a sült hal),
  • kevés olívaolaj,
  • köretként saláta.
A halat megmossuk és alaposan bedörzsöljük sóval, sok fokhagymaporral és kevés ételízesítővel, néhány órát, vagy lehetőség szerint egy egész éjszakát pácoljuk a hűtőben. Sütéskor néhány csepp olívaolajon mindkét oldalán megsütjük, grillezzük. Ízlés szerint cseppenthetünk rá egy kis citromot  tálaláskor. Friss, citromos olívás, házi medvehagyma öntetes salátával tálaltam. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

4 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

gratulálok Márti, csak így tovább!!!

Márti írta...

Köszi Zsuzsi, hűű de gyors voltál! :)

Ildy írta...

Szeretem a busát, bár grillezve még nem ettem, de remekül mutat.

Márti írta...

Köszi Ildy. Bátran ajánlom tesztelésre, főleg, ha szereted a busa ízét. ;)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció