2010. november 7., vasárnap

Repülő körtés pite, avagy mire jó a sütőpapír?

A recept a múlt havi Blikk Nők Konyhából származik, az édesség rögtön a címlapról ránk kacsint és gusztusos külcsínjével nyomban sütésre csábít. Vaníliapudingos túrókrém, sárgabarack lekvár, körte szeletek - azt gondoltam egy ilyen egyvelegből rossz nem sülhet ki. Lelkesen összeraktam a pitét egy kapcsos tortaformába és amikor elégedett mosollyal az arcomon utolsó mozzanatként betettem volna a sütőbe, abban a pillanatban meggondolta magát a körtés pitém és a formából kikapcsolódva a földön landolt... Bár a rétegek egy csöppet egymásra csúsztak és vesztett a csinos elrendezéséből, de hála a formát bélelő sütőpapírnak, óvatosan megragadva a papír széleit vissza tudtam csúsztatni a már 100%-osan kibiztosított formába és végül elkészült a megmentett körtés pite.

Körtés pite sütés előtt
A körtés pite hozzávalói:
 
a pite tésztához:
  • 20 dkg liszt,
  • 15 dkg vaj,
  • 1 db tojás,
  • 6 dkg porcukor,
  • 1 tasak vaníliás cukor.
a túrókrémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor,
  • 3 dl tej,
  • 8 dkg cukor,
  • 20 dkg túró,
egyéb hozzávalók:
  • kb. 10 dkg sárgabarack lekvár,
  • 2-4 körte,
  • 1 citrom leve,
  • darált dió, vagy szeletelt mandula.
A körtés pite elkészítése:

Elsőként a pite tésztáját gyúrjuk össze: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást és a cukrokat, majd alaposan összedolgozva betesszük egy kicsit a hűtőbe.
A krémhez sűrű vanília pudingot főzünk 3 dl tejből és némi (8 dkg) cukorból, majd megvárjuk amíg ez kihűl és ekkor hozzákeverjük a villával áttört túrót.
A megmosott és akár megpucolt (de persze ezt nem muszáj) körtét csinos, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk őket egy citrom levével, hogy ne barnuljanak meg. Az eredeti recept szerint 4 körtére van szükség, nekem azonban csak két körtém volt, így abból kellett gazdálkodnom.
A pitetésztát kör alakúra kinyújtjuk, hogy a mérete majd passzoljon a gyümölcs-, pite-, vagy torta formánkban, kicsit nagyobbnak kell lennie, mint a forma átmérőjének, hiszen szükség lesz az oldalán is tésztára. Lényeges momentum lehet a forma sütőpapírral való kibélelése, ebbe tegyük és óvatosan lapogassuk el a tésztát, majd második lépésként jöhet az illatos krém, amit vékonyan kenjünk meg sárgabarack lekvárral, borítsuk be gusztusosan a körteszeletekkel, majd díszítésképp szórjuk meg vagdalt mandulával, vagy darált dióval.
Előmelegített sütőben kb. 170-180 fokon sütjük. Kb. 20 perc elteltével, vagy az illatok intenzív áramlásakor nézzük meg a pite tésztáját egy tűvel, hogy megsült-e, ragad-e rá a tészta, illetve, ha egy picit megrázzuk, akkor ne legyen túlságosan lötyögős a közepe, mert akkor még nincs kész igazán.
Körtés pite

Receptajánló:

1 megjegyzés:

Ildy írta...

Hehe:) Lényeg, hogy a végeredmény tetszetős, és gondolom az ízét sem befolyásolta:)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció