2011. február 13., vasárnap

Csokoládés-kókuszos sajttorta az 1. születésnapra

Az Ízzel-lélekkel gasztroblog 1. éves születésnapját a kedvenc kombinációmmal ünnepeltem: az étcsokoládé és a kókusz pihék egymásba gabalyodásával. Az első sajttortám egy sütés nélküli változat volt, de már régóta szerettem volna kipróbálni a sütést igénylő társát.  Hihetetlen milyen gyorsan elszaladt ez az egy év: 115 bejegyzés, 148 csoporttag a facebookon, közel 100 000 oldalmegtekintés, 35 000 teljesen egyedi látogató a világ 57 országából... és mindemellett töretlen lelkesedés és szeretet él bennem az újabbnál újabb receptek kipróbálására és megosztására a jövőben is. Ezúton is köszönöm, hogy olvassátok a blogom, hiszen a statisztikákból látom, hogy naponta közel 300-400 olvasó fordul meg az Ízzel-lélekkel háza táján. Remélem 2011-ben is idetévedtek olykor-olykor és tudtok majd hasznosítani néhány ötletet, receptet a mindennapi sütés-főzéshez.
Csokoládés kókuszos sajttorta
Lássuk, hogy pontosan miből is áll össze az ünnepi édesség receptje.

A csokoládés-kókuszos sajttorta hozzávalói egy 26 cm átmérőjű tortaformához:

  • 1 cs. Győri Édes kókuszos zabfalatok keksz,
  • 15 dkg vaj,
  • 45 dkg krémsajt (mascarpone, tejszínes, vagy dobozos krémsajt),
  • 21 dkg porcukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • 1 csip. só,
  • 3 tojás,
  • 150 g étcsokoládé,
  • 2 ek. vaj,
  • 1 bögre kókuszreszelék
A csokoládés-kókuszos sajttorta elkészítése: 
    Csokis-kókuszos sajttorta
  1. A kekszet ledaráljuk egy aprítógép segítségével és az enyhén megolvasztott vajjal alaposan összedolgozva belenyomkodjuk egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára. (A szilikonos sütőpapírt a tortaformában is használom.) Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a torta fő részét.
  2. Az étcsokoládét 2 evőkanál vajjal, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd kihűtjük.
  3. Amíg a csoki hűl, a cukor féléket a tojással, csipet sóval összekeverjük turmixgéppel, hozzáadjuk a sajtot, a már kevésbé langyos csokoládét és a legvégén a kókuszt. 
  4. A masszát ráöntjük a kekszes rétegre és előmelegített sütőben közepes fokozaton sütjük kb. 40-50 percet. Figyeljük az illatokat, a szélét és a tetejét, nehogy véletlenül túl szárazra, esetleg égettre süssük.
  5. Sütés után, csak akkor vegyük ki az édességet a torta formából, amikor már teljesen kihűlt és ezt követően minimum néhány órát pihentessük a hűtőben, ugyanis a csokoládés krémsajtnak szüksége van egy kis dermedésnyi időre és ezek után lehet szép szeleteket vágni és igazán jókat falatozni belőle. Hamisítatlan tömör gyönyör, amiből azért egy szelet teljesen elég... :)
Receptajánló:

5 megjegyzés:

Jó Andi írta...

Isten éltesse sokáig az ízzel-lélekkel gasztroblogot és íróját! Kívánom, hogy minél több finomság kerüljön az oldalra boldogítva mindannyiunk gyomrát!!!:-)

Szeretettel:
Jó Andi

Zsuzsi írta...

Isten éltesse a blogodat és adjon még sok boldogságot Neked!

Márti írta...

Köszönöm Andi, Zsuzsi a kedvességet! Igyekszem meghálálni sok-sok recepttel. :) Puszi, Márti

Chef Viki írta...

Hmmmmmmm, de isteni! Egy szelet nekem is beférne :-))

Márti írta...

Köszi Chef Viki! Tényleg érdemes kipróbálni az édes szájúaknak. :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció