2011. február 22., kedd

Joghurtos sonkás kifli, a legújabb sós kedvenc

Picit untam már, hogy sós finomságokra gondolva mindig ugyanazokat a "klasszikusokat" gyártom az ilyen-olyan hétvégi összejövetelekre. Kezembe akadt egy e-mail-es recept gyűjtemény, amiből legalább 10 olyan remek sós borkorcsolyát választottam ki, amiket egytől egyig meg fogok sütni. Az első epizódban a csöppet átalakított sonkás kifli került terítékre, ami egyszerűen isteni lett és a legjobb benne, hogy semmi kelesztés, csak gyúrni és nyújtani kell és még így is finom, puha marad, persze, csak, ha marad...

Sonkás kifli
A sonkás kifli hozzávalói 16 darabhoz:
  • 40 dkg liszt,
  • 20 dkg margarin,
  • 1 tk. só,
  • 1 tk. sütőpor,
  • picit kevesebb, mint 2 dl joghurt (kb. 260-270 g), az eredeti recept tejfölt ír, evvel is nyugodtan lehet próbálkozni,
  • 15 dkg sonka,
  • kevés vaj,
  • reszelt sajt, vagy magok.
A sonkás kifli elkészítési hadművelete:

A lisztet a sóval, sütőporral együtt alaposan elmorzsoljuk a hideg margarinnal, apránként hozzáadjuk a joghurtot és jól összegyúrjuk. Akkor a legjobb a tészta, ha tökéletesen felveszi a részecskéket a tálból és nem ragad, ezért is fontos a joghurtot csak óvatosan hozzáönteni a tésztához, hogy lássuk mennyi folyékony anyagra van szükségünk az összeállításhoz. Nekem például maradt még néhány evőkanálnyi a kimért 2 dl joghurtból, amit már nem adtam hozzá a tésztához. Ha megvagyunk a tészta összegyúrásával, akkor rögtön ki is nyújthatjuk: vegyük kétfelé a tésztát és nyújtsuk vékony (kisebb mint kis ujjnyi) kör alakra, amit félbe, negyedbe, majd nyolcadba vágjunk el (úgy mint a sörkiflinél). A töltelékhez daráljunk le 15 dkg sonkát és 1-2 evőkanál vajjal keverjük össze. A háromszögek széles részeire egy kis csíkban tegyük a tölteléket és szorosan csavarjuk fel, hajtsuk be a kiflik csücskeit és tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. A kiflik tetejét kenjük meg tojással és ízlés szerint szórhatunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, stb. Előmelegített, forró sütőben süssük, amíg finom illata nem lesz és rá nem pirult a sajt, nekem kb. 30 percig tartott.

Receptajánló:

4 megjegyzés:

Ildy írta...

De jó ez Márti, itt is érezni az illatát!:)

Márti írta...

Köszönöm Ildy! :)

Névtelen írta...

én füstölt kolbász karikákat raktam bele isteni vóltt.

Márti írta...

Köszi a tippet, biztosan úgy is szuper sörkorcsolya volt... :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció