Egy jó kis, mexikói, chilis babos ragu szuper ellenszere a borús vagy hideg időnek, kiválóan melegíthető, fagyasztható. Sőt szinte nem is érdemes frissen tálalni, mert már egy napos, hűtőben töltött várakozás után is sokkal mennyeibb az íze. Fogyaszthatjuk önmagában, friss kenyérrel, tortillával, esetleg rizzsel, de fantasztikus tortillába töltve, vagy egy óriás bagettet megkenve, sajttal a tetején ropogósra sütve. A hétköznapokban is kézen fekvő recept ötlet, hiszen nem kell miatta sokat időzni a konyhában, a ragu szépen lassan "elfődögél" magában.
Mexikói chilis bab recept
Hozzávalók 4 főre:
- 50 dkg darált marhahús,
- 1 fej vöröshagyma,
- pár ek. olívaolaj,
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- 2-3 db piros kaliforniai paprika,
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 1 konzerv vörösbab,
- 1 konzerv kukorica,
- só, bors, chili ízlés szerint,
- egy csipet fahéj,
- cayenne bors ízlés szerint,
- 1 ek. füstölt, őrölt piros paprika,
- 1 tk. őrölt római kömény,
- 1 tk. őrölt oregánó,
- fél lime leve,
- 1 kis csokor friss koriander,
- tálaláshoz: tejföl, reszelt sajt, koriander, chili paprika.
Elkészítés:
- Kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk.
- Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, fűszereket, majd fedő alatt főzzük, alacsony hőfokon. Kb. félóra elteltével tegyük bele a paprikát.
- A legvégén, amikor már teljesen puha a husi, adjuk hozzá a babot, kukoricát, és főzzük össze kb. 10 perc alatt. A friss, felaprított koriandert szintén a legutolsó körben dobjuk hozzá a chilis babhoz.
- Tálaláskor kínáljuk friss kenyérrel vagy tortillával, és locsoljunk rá egy kis tejfölt, hintsük meg reszelt sajttal (pl. cheddar vagy trappista, ha nincs más). A friss koriander levelekkel, lime és különböző chili vagy jalapeno paprika szeletekkel is fel lehet még dobni.