2011. március 7., hétfő

Thai pirított tészta egyszerűen

Nagy izgalommal vártam a vasárnap délutánt, ugyanis nagy fába vágtam a fejszémet, megpróbáltam utánozni az utánozhatatlant, vagy legalábbis lehetőségeimhez mérten reprodukálni a Campona thai gyorséttermének pirított tésztáját. Egy héten át kutakodtam, gondolkodtam, hogy miként tudnám a legegyszerűbb módon előhozni azokat a mennyei ízeket, amelyek abban a finom köretben rejlenek. Leginkább a megérzéseimre és az íz emlékeimre hagyatkoztam a wokos finomság elkészítésénél. A titka szerintem nem más, mint a szójaszósz-fokhagyma-mogyoró hármasa, ez az ízegyüttes hozta meg a várva várt sikert számomra. Szeretettel ajánlom ezt a leegyszerűsített thai pirított tészta változatot mindenkinek, aki hasonló gasztronómiai élményre vágyik.
Thai pirított tészta

A thai pirított tészta hozzávalói 4 személyre:
  • kb. 25-30 dkg spagetti (vagy speciális ázsiai tészta),
  • kevés olaj,
  • 1 szál póréhagyma,
  • 4-6 gerezd duci fokhagyma,
  • 1 maréknyi fejes káposzta vékony csíkokra (julienre) aprítva,
  • 1 maréknyi lila káposzta vékony csíkokra (julienre) aprítva,
  • 1 db sárgarépa,
  • 10-15 dkg (egy maréknyi) földi mogyoró ledarálva,
  • kb. 1 dl szójaszósz,
  • kevés barna cukor,
  • só, bors, ízlés szerint kevés chili, vagy cayenne bors.
A thai pirított tészta elkészítése:
Pad thai

Amíg a spagetti megfő, addig előkészítjük a zöldségeket: a hagymát vékony karikákra, a káposztát, répát julienre (vékony, szálkás csíkokra), a fokhagymát apró darabokra vágjuk, és a megpucolt, natúr mogyorót aprítógéppel szinte por állagúra ledaráljuk. Minimális olajat hevítünk egy nagyobb wok edényben és ebben dinszteljük meg a hagymát, majd néhány másodperc alatt az illatozó fokhagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a káposztát, répát és pár perc után érkezhet a mogyoró és a megfőtt spagetti. Nagy lángon, kevergetés mellet pirítjuk a hozzávalókat és közben folyamatosan adagolva hozzáöntjük a szójaszószt, kb. 1 deciliternyi mennyiséget, de a legjobb, ha közben kóstolgatjuk az ízvilágát. Fűszerezzük, majd kellő pirítás és ízlelgetés után tálalhatjuk sült hússal, önmagában, vagy akár  szezámmagos csirke falatokkal. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

5 megjegyzés:

Dórci írta...

ezt majd egyszer én is kipróbálom :)

Ildy írta...

Klassz!

Névtelen írta...

Szívesen megkóstoltam volna! :)
Anya

Névtelen írta...

Biztosan finom, de nem thai :-)
Ezt próbáld ki;-)

http://www.ifood.tv/recipe/pad_thai

Névtelen írta...

Én megnéztem, lehet, hogy kipróbálom.
Friss gyömbér, fokhagyma, rizstészta, mogyoró, mogyoróolaj, halszósz, garnélarák, nagy piros húsú paprika, babcsíra (hagyományos thai hozzávaló)...
10 perc és kész, de mindent oda kell készíteni.

Megjegyzés küldése

Szponzoráció