2011. május 24., kedd

Nyárköszöntő epres clafoutis, vagy más néven epres tejes pite

Az az igazság, hogy a vizsgaidőszak közepén azért nem árt némi muníció az eredményes felkészüléshez mondjuk egy kis dolce vita formájában... Bár nem túl szépséges, de a friss epernek, fehér csokinak és citromhéjnak köszönhetően nagyon finom lett, ezért bátorkodom megosztani a receptet, ami egy Food&Wine-os cikk alapján készült.
Epres clafoutis

Hozzávalók (egy torta-, vagy mélyebb piteformához):

  • 1/2 bögre liszt,
  • 1/3 bögre cukor,
  • csipet só,
  • 3 tojás,
  • 3 púpos evőkanál vaj megolvasztva,
  • 1 citrom lereszelt héja,
  • 1/2 bögre tej,
  • 1 tábla fehércsoki apró darabokra vágva,
  • 1/2 kg friss hazai eper, vagy bármilyen más idénygyümölcs
Epres tejes piteAz elkészítése nagyon egyszerű:
A cukrot a vajjal, tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet a sóval, majd fokozatosan, kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, belereszeljük a citromot, és a végén beledobjuk a fehér csoki darabkákat. Szilikonos sütőpapírral bélelt torta, vagy piteformába szórjuk a megmosott epret, amire ráöntjük a híg, tejes masszát. Előmelegített sütőben sütjük alacsony hőfokon, sütőtől függően kb. 30-45 percen keresztül. A teteje picit piroskás lesz és már nem remeg a tészta, amikor készen van. A tűpróba itt is él... :) Még langyosan, vagy hidegen, porcukorral megszórva is mennyei.

Receptajánló:

1 megjegyzés:

Jó Andi írta...

Mártikám, ez valami isteni! Új kedvenc!:-)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció