2011. július 4., hétfő

Füstölt sonkás-kukoricás rizottó

Ez a recept régóta várakozik a megosztásra: húsvét környékén készítettem el, amikor még akadt a jó kis füstölt sonkából. Korábban már próbálkoztam rizottó főzéssel, de azóta igyekeztem továbbfejleszteni az elkészítési technikámat, így most kifejezetten odafigyeltem arra, hogy friss zöldség alaplé járulhasson a rizs krémességéhez, puhaságához, amit gondosan, apránként adagoltam az alkatrészekhez és egyik kedves olvasóm tanácsát megfogadva a rizsből is megfelelő fajtát választottam. Így egészen új értelmet nyert a rizottó főzés, ami azt hiszem az új kedvencem is lett.

Sonkás-kukoricás rizottó
Hozzávalók négy személyre:

  • kb. 10-20 dkg füstölt sonka (kb. 3 normál szelet)
  • 1 konzerv csemegekukorica,
  • zöldség alaplé (kb. 1 liternyi, de ezt mindenki érzi, hiszen apránként kell adagolni)
  • vaj,
  • reszelt sajt,
  • só csak akkor kell, ha nem sós a sonkánk (én pl. egy csipetet sem tettem bele)
  • kb. egy bögre rizottó rizs (pl. arborio, carnaroli)
Kevés vajon megpirítjuk a sonka kockákat és a rizst, majd apránként, folyamatos kevergetés kíséretében kanalazzuk hozzá a frissen főzött vagy felforralt zöldség- illetve hús alaplevet. Mindig annyi folyadékot öntsünk hozzá, amennyit fel is tudsz szívni, de még nem szárad ki, így a végén egy krémes állagú, szaftos, lédús rizottót kell kapjunk. Az eredeti rizottót az olaszok, ha jól tudom, egészen levesesre főzik, így ilyen szempontból az enyém nem lett túl autentikus. Amikor már nagyjából puha a rizs, adjuk hozzá a kukoricát, és szükség szerint 1-2 kanál vajat. A vége felé reszeljünk bele sajtot, például parmezánt. Keverjük el alaposan és tálaláskor is szórjuk meg sajttal a tetejét. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció