Fűszeres olasz paprikakrém

Olasz nevén pepperonata

Fűszeres olasz paprikakrém pepperonata recept

A fűszeres olasz paprikakrém, vagy eredeti könyvbéli nevén a pepperonata ötlete és receptje egyik kedves kolléganőmtől származik, aki kölcsönadta az Ajándékok a konyhából című szakácskönyvét, ami ennek a szuper krémnek a leírását is tartalmazza, mindamellett, hogy még legalább 5 ígéretes receptet kiírtam belőle.  A paprikaszósz finom melegen, hidegen, melegszendvicskrémként, ízesítéshez, sült húsokhoz, sajtokhoz és mellesleg helyes üvegekbe öntve jó kis gasztroajándék lehet az ünnepek környékén.

Fűszeres olasz paprikakrém - pepperonata recept

Hozzávalók kb. 7-8 kisebb befőttes üveghez:

  • 2 kg piros paprika (kaliforniai/kápia/pritamin),
  • 1 kg paradicsom,
  • fél kg vöröshagyma,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 babérlevél,
  • olívaolaj,
  • kakukkfű,
  • rozmaring,
  • oregánó,
  • só, bors,
  • csípős paprika,
  • szükség szerint kevés cukor,
  • 1 tk. nátrium-benzonát, ha tartósítani szeretnénk.

Elkészítés:

  1. Ami fontos szabály ilyenkor télen, amikor már nincs friss magyar paradicsom és paprika, hogy mielőtt a 2 kilónyi paprikát hozzáadjuk a készülődő paprikakrémünkhöz, mindig ellenőrizzük az ízét, nehogy véletlenül műanyag vagy vegyszer ízű legyen, mert a rossz utóíz az egész szószt elronthatja. 
  2. Mossuk meg alaposan a paprikát és a paradicsomot, a paprikát csumázzuk ki és vagdossuk fel kockákra.
  3. A paradicsomot pár percre forró vízbe mártva húzzuk le a héját, kaparjuk ki a magját és vágjuk ezt is kokckákra.
  4. Az aprított vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pici fokhagyma darabokat, paprikát, paradicsomot, ízlés szerint szórunk bele a fenti fűszerekből és alacsony hőfokon összerottyantjuk a zöldségeket, gyakorlatilag szétfőzzük az alkotóelemeket.
  5. Amikor alaposan megpuhult minden, akkor kivesszük a babérlevelet és aprítógépben vagy botmixerrel ledaráljuk a zöldségragut krém állagúra, majd egy picit még ilyen állapotában is főzzük, hogy sűrűsödjön egy csöppet.
  6. Ha befőttes üvegekben szeretnénk hosszabb időre eltenni, akkor az utolsó rottyanás előtt egy teáskanálnyi nátrium-benzonátot szórjunk bele, keverjük el alaposan.
  7. Amikor elkészültünk a krémmel, még forrón öntsük befőttes üvegekbe (egy kanalat vagy villát tegyünk az üvegbe, így véletlenül sem pattan el az üveg, majd tegyük tovább, mindig abba, ahova éppen öntjük a szószt, utána már kivehetjük belőle), zárjuk le kupakkal és pár percre fordítsuk fejjel lefelé, majd vissza és száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni. 

Fűszeres olasz paprikakrém képek

Ha tetszett a fenti Fűszeres olasz paprikakrém pepperonata recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló spájz recepteket is: Ecetes lilahagyma recept, Konfitált fokhagyma recept, Konfitált koktélparadicsom recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, kápia paprika, paradicsom, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, krém, olasz, vegetáriánus, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fűszeres olasz paprikakrém pepperonata recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató