Bikavérben sült kacsamell

Kacsasült párolt lilakáposztával és dzsemborral

Bikavérben sült kacsamell recept

A kacsa önmagában is királyi étel, bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét. Ha a kacsemellet még egy kis egri bikavérrel is meglocsoljuk és megsütjük, még pazarabb ízhatást érhetünk el. Köretként a jól bevált párolt lilakáposztát és stílszerűen vörösboros dzsemet válasszunk, és garantáltan mindenkit leveszünk a lábáról.

Bikavérben sült kacsamell recept

Hozzávalók kb. 2 személyre:

  • 50 dkg kacsamell,
  • só ízlés szerint,
  • kb. 3 ek. kacsazsír,
  • 0,75 dl Egri Bikavér,
  • 0,75 dl víz,
  • ínyencségnek Jambori, vörösboros dzsem.

A párolt lilakáposztához:

  • 1 fej lilakáposzta,
  • pici olaj,
  • só, bors,
  • őrölt kömény,
  • 2 ek. cukor,
  • 2 ek. ecet,
  • kb. 2 dl víz.

Elkészítés:

  1. A kacsamellet alaposan megmossuk, a bőréből szükség szerint szemöldökcsipesszel kicsipkedjük az ott maradt tokokat, majd akár be is irdalhatjuk (éles késsel függőleges és merőleges csíkokat húzva a bőrön anélkül, hogy belevágnánk a húsba).
  2. A husit besózzuk és min. néhány órán át állni hagyjuk. Serpenyőben kevés kacsazsíron körbesütjük: először a bőrével lefelé pirítunk rá egy kis kérget (fontos, hogy ne mozgassuk a sütés közben a húst, pár percig tart ez a folyamat), majd megfordítjuk és ugyanúgy pár percig így hagyjuk sülni. Ezután lehetőség szerint fedővel rendelkező kerámia tálba tesszük, úgy, hogy alá kenünk kacsazsírt, és öntünk hozzá felesben bort és vizet. Ide bőrrel felfele helyezzük a melleket, hogy ne száradhasson ki a hús. Sütőbe rakjuk és fedő alatt 180 fokon sütjük alsó-felső légkeveréssel amíg már biztosan puha, és omlós a hús. A végén kb. 10 percet még fedő nélkül is pirítsuk.
  3. A lilakáposztát felaprítva pár percig pirítjuk pár csepp olajban, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt köménnyel, majd kb. 1 dl vizet aláöntve fedő alatt pároljuk alacsony hőfokozaton. Néha megkeverjük és mindig figyeljünk arra, hogy legyen elég víz alatta, mert ettől lesz finom szaftos a káposzta.
  4. Amikor már megpuhult a káposzta, öntsünk rá 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál ecetet, alaposan keverjük el, ízlés szerint még korrigálhatjuk a fűszerezést és a cukor-ecet adagot (nekem ez az 1:1-hez arány vált be). Kb. fél órányi idő alatt a káposzta is elkészül, ha jó, apróra vágtuk a zöldséget, én ehhez a jó kis aprítógépet szoktam segítségül hívni, így legalább nem leszek könyékig lila.
  5. Tálaláshoz kínáljunk dzsembort, vagy akár a káposztába is belekeverhetjük a zselét.

Bikavérben sült kacsamell képek

Ha tetszett a fenti Bikavérben sült kacsamell recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sült hús recepteket is: Lassan sült libacomb káposztás dödöllével recept, Lassan sült tarja recept, Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept.

További receptötletek a hozzávalókból: kacsamell, kacsazsír, lilakáposzta, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, húsétel, karácsonyi, könnyen elkészíthető.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Bikavérben sült kacsamell recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Konfitált kacsacomb recept
sült hús

Konfitált kacsacomb karácsonyra

A világ legfinomabb, legomlósabb kacsacomb receptje

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb recept
sült hús

Fokhagymával tűzdelt, sült pulykacomb

Temérdek fokhagyma és egy napos pácolás a titka ennek a finom pulykának

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept
sült hús

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével

Pihe-puha, csirkés ünnepi menü tipp

Sóban sült csirke recept
sült hús

Sóban sült csirke

Grillcsirke csoda csupán 2 összetevőből

Olasz töltött csirkemell recept
töltött hús

Olasz töltött csirkemell

Különleges, de mégis egyszerűen az asztalra varázsolható ételt keresel?

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató