A szilveszteri hidegtálon méltó szereplő lehet egy finom és gusztusos sajtcsiga, ami kinyújtott trappista sajtból készül. Eddig sosem próbálkoztam ilyesmivel, valamiért túlságosan misztikusnak találtam a sajt felolvasztását és kinyújtását, pedig tényleg nem olyan ördöngős feladat és hihetetlen látványos tud lenni bármilyen töltelékű sajttekercs.
Hozzávalók 1 sajttekercshez:- 40 dkg trappista sajt (+alufólia),
- kb. 5 dkg (1 púpos evőkanálnyi) durvára vágott dió,
- fél piros pritaminpaprika,
- fél lilahagyma,
- kevés vaj.
A sajtot jól becsomagoljuk alufóliába (többszörösen betekerjük) és feltesszük egy edény vízbe főzni, forrás után kis fokozatra vesszük és fedő alatt kb. 20-25 percig puhítjuk, amíg kellően formázhatóvá nem válik a sajt. Időnként nézzük meg, hogy mennyire puha a sajt, akkor jó, ha a középső, vastag része is fellazult. Egy deszkán vékonyra kinyújtjuk (ne ijedjünk meg, mert egy csöppet ráragadhat a fóliára a sajt, amit késsel könnyen lekaparhatunk), megkenjük vékonyan vajjal (vagy ízlés szerint más krémmel, pl. tömlős sajtkrémmel), megszórjuk dióval, icipici darabokra vágott paprikával és lilahagymával, majd szorosan feltekerjük és hűtőbe tesszük. A csavaráshoz hasznos egy szilikonos sütőpapír, hiszen ehhez egyáltalán nem tapad hozzá a sajt. Tálalásnál mutatós, ha zöld salátára helyezzük a sajtcsigákat. Érdemes néhány órát pihentetni a hűtőben, de a legszerencsésebb, ha tálalás előtt egy éjszakát is pihentetjük, hiszen így könnyebb a szeletelés.
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése