Egy hideg januári estén jó érzés bekuporodni a kedvenc fotelünkbe egy csésze teával és finom, házi keksszel a kezünkben. A mogyorós-csokis keksznek igazi kis hangulatfokozó, mosolycsalogató hatása van, legalábbis nálam mindenképp. Arról nem is beszélve, hogy cirka 6 perc alatt megsült egy tepsi keksz.
Amerikai csokis keksz recept
Hozzávalók két nagy tepsis adaghoz:
- 2 tojás,
- 15 dkg puha vaj (sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből),
- 15 dkg barna cukor (persze a kristálycukorral sem tévedhetünk),
- 1 cs. vaníliacukor,
- 20 dkg liszt,
- 1 kis késhegynyi szódabikarbóna,
- 10 dkg sótlan mogyoró ledarálva (picire aprítva),
- 2 tábla (200 g) étcsoki vagy tejcsoki (én vegyesen tettem, de az eredeti recept csak egy táblát ír),
- 1 kis üvegcse vanília aroma vagy egy vanília rúd kikapart belseje.
Elkészítés:
- Mint a legtöbb keksz receptnél, itt is az idő nagy részét a hozzávalók előkészítése, lemérése veszi el, hiszen maga a keksz percek alatt elkészül. A tojást a puha vajjal, cukorral habosra keverjük egy turmixgép segítségével, hozzáadjuk a lisztet a szódabikarbónával, összedolgozzuk, majd a végén beleöntjük a mogyit a pici csoki darabokkal és az aromával (vagy vanília rúd magokkal).
- Egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire halmozunk kb. púpos teáskanálnyi adagokat egymástól tisztes távolságra.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és magas hőfokon (180 fok) sütjük (alsó, felső légkeveréssel), amíg elkezdenek pirulgatni. Kb. 6 perc alatt elkészültek az én kekszeim, de persze minden sütő más és más, ezért figyelgessük folyamatosan a sütő ablakát. Átlagosan kb. 10 percre lehet szükség a kész sütihez.