Duna hullám torta

Meggyes, csokis és vaníliás tortacsoda

Duna hullám torta recept

A Duna hullám süti egyik régi nagy kedvencem Anya édességei közül. A  meggy hullámokkal díszített, gusztusos, két színű tészta mennyei vaníliás krémmel összeforrt ízélményét már csak a tetejére öntött étcsokoládé bevonat tudja tovább bolondítani. Nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet, csak egy picit munkás, bár ennek a legrosszabb része csupán a mosogatás, mert sajnos szükség van néhány edényre a Duna hullámhoz, de mindenképp megéri az áldozatot. 

Duna hullám torta recept

Hozzávalók:

A tésztához (1 tortaforma, vagy téglalap alakú sütőforma):

  • 6 tojás szétválasztva,
  • 1 üveg magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt, (vagy friss meggy a fáról :))
  • 6 csapott ek. cukor,
  • 6 púpos ek. rétesliszt,
  • pici sütőpor (kb. fél tasak),
  • 1 ek. kakaópor,
  • 1 ek. víz.

A krémhez: 

  • 3 evőkanál liszt, 
  • 3dl tej,
  • 15dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2dl tej,
  • 1cs. Dr. Oetker főzés nélküli vanília ízű pudingpor,
  • étcsokoládé a tetejére, (2/3 tábla) 3 ek. olajjal felolvasztva

Elkészítése:

  1. A tészta összeállításánál gyakorlatilag egy 6 tojásos, sárga piskótát készítünk: a tojások sárgáját habosra turmixoljuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, jól elkeverjük.
  2. A tojásfehérjét felverjük habnak és amikor már jó kemény a hab, óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes részhez. A tészta felét (sárga részét) beleöntjük a sütőformába, majd a másik fél piskótatésztába beleteszünk 1 ek. kakaóport 1 ek. vízzel, összekeverjük és a sárga részre öntjük, majd az alaposan lecsöpögtetett meggyet beleszórjuk a kakaós tésztába. Néhány szemet félretehetünk a díszítéshez. Forró, 180 fokra felmelegített sütőben sütjük, de a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, amikor betesszük a piskótát (légkeverés nélkül). Tűpróbáig sütjük és legalább 15-20 percig ki sem nyitjuk a sütő ajtaját, mert akkor összeeshet a tészta. Ha már illatozik és az állaga is jónak tűnik, apránként vegyük ki a sütőből (először csak elzárjuk a sütőt, aztán fakanállal kitámasztjuk az ajtaját, jobban lenyitjuk, majd végül kivesszük - mindegyik állapotban 3-5 percet hagyjuk a tésztát, így elkerülhetjük a tészta összeesését.)
  3. A krémet három lépésben állítjuk össze: a lisztet a tejjel (3 dl) alaposan összekeverjük és lassú tűzön, folyamatos keveréssel sűrűre összefőzzük. A lisztes tej két lépésben sűrűsödik: először kb. 4-5 perc után, majd kicsit később fokozatosan elkezd egy sűrűbb masszává összeállni. Nagyon fontos, hogy egy pillanatra se álljunk le a keveréssel, mert csak így tudjuk az időközben felbukkanó csomókat szétdolgozni. Ennek az alkotóelemnek kell a krém legsűrűbb részének lennie, ezért türelmesen kell főzőcskézni, ami akár 20-25 percünkbe is kerülhet. A kihűtése során is időnként keverjük át, hogy ne ráncosodjon be a massza.
  4. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral egy turmixgép segítségével.
  5. 2 dl hideg tejet egy tasak vaníliás, főzés nélküli pudingporral habverővel sűrű krémmé dolgozunk össze.
  6. Amikor kihűlt a lisztes tejes massza, hozzáadjuk a másik két alkotórészt és alaposan összekeverjük, megkenjük vele a kihűlt piskóta tetejét. Felolvasztjuk az étcsokit 3 ek. olajjal és befedjük vele a krémet. Néhány percnyi dermedés után villával hullámokat rajzolunk a csokiba és meggyszemekkel dekoráljuk.

Duna hullám torta képek

Ha tetszett a fenti Duna hullám torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, meggy, rétesliszt, tej, tojás, vaníliapuding. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gyümölcsös, magyar, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Duna hullám torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Étcsokoládés narancskrém torta recept
csokitorta

Étcsokoládés narancskrém torta

Elegáns desszert a különleges alkalmakra

Mascarponés gesztenyepüré torta recept
torta

Mascarponés gesztenyepüré torta

Ha szereted a gesztenyepürét, ezt imádni fogod

Meggyes étcsokoládé mousse torta recept
csokitorta

Meggyes étcsokoládé mousse torta

Mámorosan ínycsiklandó csokoládé álom

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Diós kávétorta recept
torta

Diós kávétorta

Egy csésze olasz espresso torta kiadásban

Csokoládés pisztáciatorta recept
csokitorta

Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató