2012. február 17., péntek

Kefires-sajtos pogácsa

Ebben a sajtos pogácsában az a szép, hogy a tészta vajjal, sajttal való megkenésének és felcsavarásának eredményéül helyes, réteges pogácsa születik, ami nagyon gusztusos tud lenni. Persze mint minden kelt tészta, ez is frissen a legjobb, de még másnap is puha marad.
Hozzávalók egy nagy tál pogácsához:

  • 60 dkg liszt,
  • 25 dkg puha vaj vagy margarin,
  • 1 kis doboz kefir,
  • 1 ek. só,
  • 1 dl langyos tej,
  • fél kocka élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 5-6 dkg puha vaj,
  • reszelt sajt,
  • tetejére 1 db tojás.
Elsőként a lisztet morzsoljuk el a margarinnal, hozzáadjuk a kefirt, a tejben felfuttatott élesztőt (benne a tk. cukorral) és sót, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát a duplájára kelesztjük meleg helyen. Kis ujjnyira kinyújtjuk a tésztát, megkenjük puha vajjal a tetejét, megszórjuk reszelt sajttal mindenhol, majd felcsavarjuk mint pl. a piskótatekercset (ez gyorsabb és eredményesebb módszer tud néha lenni, mint a hajtogatás) és így hagyjuk pihenni kb. 20 percet. Ezt követően ismételten kinyújtjuk a felcsavart "roládunkat" kb. 2 cm-es vastagságúra (mutató ujjnyi méretre) és kis pogácsa szaggatóval szúrjuk ki a tésztát. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tojással a tetejét és mindegyiket 1-1 kis kupac reszelt sajttal díszítjük. Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük kb. 10-15 percig, vagy amíg szép piros nem lesz a pogik teteje.
Receptajánló:

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de helyesek lettek! Gyönyörű levelesek!

Márti írta...

Köszönöm Viki! :)

Ferencné írta...

Ez a pogácsa isteni, már sok pogácsa receptet megsütöttem de ilyen finom recepttel még nem találkoztam.Köszönöm.Ági40

Márti írta...

Kedves Ági! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ilyen jól bevált a recept! :) Üdv.: Márti

Éva írta...

A tésztába nem kell tojás?

Éva írta...

Tojás nem kell a tésztába?

Márti írta...

Szia Éva, nem, ebbe a pogi tésztába nem szükséges tojás, csak a tetejére kell, a kenéshez. Remélem még időben válaszoltam. :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció