2012. február 11., szombat

Török pizza

Hónapok óta tervezgetem, hogy sütök csónak formájú török pizzát. Szeretem a kelt tésztás, sült finomságokat mint a pizzát, a kenyérlángost és társait. A tésztája belül finom puha, kívül ropogós, ahogy annak lennie kell és a darált húsos ragu töltelék önmagában elég, nem hiányoljuk a pizzáról megszokott sajtot és feltéteket. Gyorsabban elkészül, mint gondolnánk, hiszen amíg megkel a tészta, addig a töltelék is megfő, így utána csak a csónakba tesszük a húsragut és már hajózhatnak is a sütőbe...
Hozzávalók két méretes, vagy 4 kisebb csónakhoz:

A tészta hozzávalói:

  • kb. 2,3 dl langyos víz,
  • fél kocka élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 csapott ek. só,
  • 3-4 ek. olívaolaj,
  • 3 púpos ek. natúr, krémes joghurt.
A töltelék hozzávalói:
  • 30 dkg darált hús (eredetileg bárány kellene, nekem csak marha-sertés vegyes darált húsom volt),
  • 1 fej lilahagyma,
  • olívaolaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 hegyes zöld paprika (nem csípős),
  • 1 konzerv (vagy 4 db friss) hámozott paradicsom (lé nélkül),
  • 2 ek. sűrített paradicsom,
  • só, frissen őrölt bors, kis késhegynyi fahéj,
  • csipet őrölt kömény, kakukkfű, fokhagymabors,
  • pár ek. vörösbor.
Elkészítése:
A tészta összeállítását az élesztő langyos vízben való felfuttatásával kezdjük (kb. 5-6 perc kell az élesztőnek, hogy habosan feljöjjön a víz tetejére), melyhez adunk 1 tk. cukrot is. Az élesztős folyadékot a liszttel, sóval, olajjal, joghurttal alaposan összegyúrjuk masszává. Akkor végeztük jól a dolgunkat, ha nem marad semmi az edény falán és nem ragad a tészta, hanem szépen összeáll. Kb. 1 órát meleg helyen pihentetjük, kelesztjük és ez idő alatt megfőzzük a húsos ragut feltétnek.
A tölteléket eredetileg darált bárány húsból kell készíteni, de finom lesz a "pizza" marha vagy sertéshúsból is, bár, ha választani kell, akkor marha vagy vegyes darált húst javasolnék.  A lilahagymát apróra vágjuk és megdinszteljük kevés olívaolajban, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és pár pillanat múlva a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, kevergetjük, hogy mindenhol piruljon a husi. Beleöntjük a hámozott és sűrített paradicsomot, ízlés szerint kevés vörösbort (ezt nem írja az eredeti recept, de szerintem nagyon finom ízt ad a bor ehhez a raguhoz), felkarikázott zöld paprikát és fedő alatt kis lángon pároljuk, főzzük a ragut. Kb. 15 perc elteltével fűszerezzük és, ha esetleg nagyon savanykásnak találnánk a paradicsomtól, akkor kevés cukrot is önthetünk bele. Pároljuk tovább fedő alatt, amíg puha nem lesz a hús.
Ha megkelt a tészta (min. a kétszeresére dagadt) vagy két részre választjuk és két hatalmas csónakot kapunk, vagy negyedeljük és úgy talán csinosabb, kis csónakokat kapunk, bár így már nem férnek bele egy gáztepsibe. A tésztát kb. kis ujjnyi (vagy kisebb) vastagságúra, hosszúkás téglalap formára nyújtjuk, a közepét alaposan megkenjük a töltelékkel és a két  rövidebb szélénél összefogjuk a csücsköket, akár egy picit csavarhatunk is rajta, hogy biztosan ne menjen szét a sütésnél, a hosszúkás oldalakat is felhajtjuk. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 percig amíg szép piroskás nem lesz a tészta. Jó étvágyat kívánok!  

Receptajánló:

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hmmmmmm, de gyönyörű! Imádjuk!

Gabriella írta...

Tényleg nagyon jól néz ki! Én még nem készítettem török pizzát, de ami késik, nem múlik... :)

Márti írta...

Kedves Viki és Gabriella! Köszönöm szépen, pedig olyan hatalmasra nőttek, attól féltem, hogy a tepsiből is kimásznak. :) Nagyon ízlett nekünk, az olasz ételek a favoritok nálam, de ezentúl török pizzát is sűrűbben fogok sütni. :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció