2012. április 3., kedd

Húsvéti foszlós kalács

Ahogy karácsony nincs töltött káposzta és halászlé nélkül, úgy igazi húsvét sincs számomra füstölt sonka és házi kalács nélkül... Boldog, ízzel-lélekkel teli készülődést kívánok a húsvéti ünnephez, melyhez szeretettel ajánlom a bevált kalács receptemet. 


Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os kalácshoz:

  • 50 dkg liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt),
  • 2 dl langyos tej,
  • 2 dkg friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka),
  • 4 tk. cukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • csipet só,
  • 65 g vaj felolvasztva,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • 2-3 ek. cukor,
  • tetejére: 1 tojás.
A kalács sütésre rá kell szánni az időt, hiszen kelt tészta révén türelmesen ki kell várni a kelesztési, pihentetési időt. A legjobb, ha már néhány órával a dagasztás előtt kivesszük a hűtőből az alkotóelemeket, mint az élesztőt, tejet, vajat, tojást, hogy mind szoba-hőmérsékletűek, vagyis egyforma hőfokúak legyenek. A kissé meglangyosított tejhez hozzáadjuk a 4 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg szépen felfut az élesztő jó habosra a tetejére. Kimérjük a többi hozzávalót, szétválasztjuk a tojásokat, a vajat felolvasztjuk folyós állagúra (de semmiképp se legyen meleg, amikor hozzáadjuk a liszthez, tojáshoz). A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, akár dagasztókaros robotgéppel, kenyérsütőgéppel, vagy a kezünk segítségével. Ezután lefedve minimum a duplájára kelesztjük meleg, vagy legalábbis nem huzatos helyen. Kb. egy órát hagyhatjuk pihenni, kelni. Ezután kétfelé vesszük a tésztát, majd mindkettőt 3-3 egyenlő részre osztjuk szét és egyforma hosszúságú, vékony rúddá sodorjuk őket, melyeket szorosan összefonunk, így két fonatot kapunk. Az egyiken lapítsunk egy picit és arra helyezzük a másikat. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük kb. 10-15 percet, kenjük meg tojással alaposan és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 140 fokon amíg szép barnára nem pirul és sikeresen át nem ment a tűpróbán a tészta.

                                                          Receptajánló:

10 megjegyzés:

Emma írta...

Köszi a receptet, kipróbálom. Úgyis gondolkodtam, mivel járuljak hozzá a hétvégéhez, ha hazautazom, ez klassz ötlet.

Gabriella írta...

Gyönyörű a kalácsod!
Szép Húsvétot! :)

Márti írta...

Kedves Emma! Remélem jól sikerül majd a kalácsod és Neked is beválik a receptem, várom a beszámolód! :) Boldog húsvéti ünnepet kívánok!

Márti írta...

Köszönöm Gabriella, Neked is legyen boldog húsvétod! :)

Névtelen írta...

Drága Kislányom!!

Ezután csak TE sütöd a kalácsot itthon is, mert én ilyen szépet még nem tudtam sütni.
Puszi: Anya

Márti írta...

Köszi Anya, beszélhetünk róla... :) Puszi

trollanyu írta...

Nagyon szép a kalácsod, enélkül nekem sincs húsvét:) Bodog ünnepet:)

Zsuzsi írta...

Nagyon szép ez a kalács!!!

Márti írta...

Köszönöm Trollanyu és Zsuzsi! :)

Névtelen írta...

Nagyon szép a kalácsod! :D Az enyém most sült ki ,hamarosan kiderül mit alkottam ....Köszönöm a receptet!
Vadviráganya

Megjegyzés küldése

Szponzoráció