Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Foszlós kalács recept

Ahogy karácsony nincs töltött káposzta és halászlé nélkül, úgy igazi húsvét sincs számomra füstölt sonka és házi kalács nélkül. Persze ehhez ugyanúgy hozzátehetném azt is, hogy a töltött káposzta is finom kaláccsal együtt, sőt a karácsony is. Ünnepi időszaktól függetlenül bármelyik hétvégén dönthetünk úgy, hogy szívesen megörvendeztetnénk a családot vagy magunkat egy kis házi készítésű, lekváros kaláccsal reggelire. Ehhez a jól bevált, családi receptet írom le.

Foszlós kalács recept

Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os kalácshoz:

  • 50 dkg liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt),
  • 2,5 dl langyos tej,
  • 2 dkg friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka),
  • 2-3 ek. cukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 nagy csipet só,
  • 65 g puha vaj,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • tetejére: 1 tojás.

Kalács készítés:

  1. A kalács sütésre rá kell szánni az időt, hiszen kelt tészta révén türelmesen ki kell várni a kelesztési, pihentetési időt. A legjobb, ha már néhány órával a dagasztás előtt kivesszük a hűtőből az alkotóelemeket, mint az élesztőt, tejet, vajat, tojást, hogy mind szoba-hőmérsékletűek legyenek.
  2. A kissé meglangyosított tejhez hozzáadjuk a 4 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, amíg szépen felfut az élesztő jó habosra a tetejére.
  3. Kimérjük a többi hozzávalót, szétválasztjuk a tojásokat.
  4. A hozzávalókat a vaj kivételével alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, akár dagasztókaros robotgéppel, kenyérsütőgéppel, vagy a kezünk segítségével. Amikor nagyjából összeállt a tészta, apránként hozzáadjuk a vajat, és így gyúrjuk tovább, fényes gombóccá. Ezután lefedve minimum a duplájára kelesztjük meleg, vagy legalábbis nem huzatos helyen. Kb. egy órát hagyhatjuk pihenni, kelni.
  5. Kétfelé vesszük a tésztát, majd mindkettőt 3-3 egyenlő részre osztjuk szét, egy-egy gombócra gömbölyítjuk, pihentetjük további negyedórát konyharuha alatt. Majd egyforma hosszúságú, vékony rúddá sodorjuk őket, melyeket 2-szer, 3-as fonással összefonunk, így két fonatot kapunk.
  6. Az egyiken lapítsunk egy picit és arra helyezzük a másikat.
  7. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin pihentessük kb. 20 percet, kenjük meg tojással alaposan és 180 fokra előmelegített sütőben süssük alsó-felső sütéssel (légkeverés nélkül), amíg szép barnára nem pirul és sikeresen át nem ment a tűpróbán a tészta.

Tippek:

  • A kalács ízesítéséhez citromhéjat, narancshéjat, rumot, rumaromát is használhatunk. Díszítésképpen megszórhatjuk jégcukorral, mandulaszeletekkel, vagy akár durvára darált dióval.
  • Kísérletezzünk bátran a különböző fonásokkal, pl. négyes fonással, hatos fonással, sőt egyszerűsíthetünk is, és ha csak ketté választjuk a tésztát, és két hosszú rudat sodrunk össze, úgy is csinos kalácsot tudunk sütni. Ehhez érdemes egy kenyérsütő, vagy más, hosszúkás, és keskeny tepsibe tenni a kalácsot, hogy felfele tudjon nőni.
  • A kalács jól működik hűtős kelesztéssel is, így este előkészítjük, megformázzuk, reggel pedig frissen tudjuk sütni. Ilyenkor az első kelesztést csak kb. 15 p ekercig várjuk meg, utána egyből formázzuk, fonjuk, majd lefedve betesszük a hűtőbe. Másnap kivesszük a hűtőből, és hagyjuk kb. 40-60 percet "észhez térni", szoba-hőmérsékleten kelni, ezt követően kenjük le tojással, melegítsük be a sütőt, és süssük ugyanúgy, ahogy a frissen kelesztett kalácsot.

Foszlós kalács képek

Ha tetszett a fenti Foszlós kalács recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, tej, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, húsvéti, kenyérféle, magyar, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Foszlós kalács recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Sokmagos kalácskoszorú recept
kenyérféle

Sokmagos kalácskoszorú

Mandala sós, fonott kalácsból

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató