2012. május 28., hétfő

Ruccolás tortilla tekercs

Egészen addig, amíg ki nem próbáltam egy múlt havi gasztroújság tortilla receptjét, ördöngős műveletként tekintettem a lepényke elkészítésére. A tortillának számos verziója létezik, Spanyolországban, Mexikóban és Olaszországban is másképp készítik el, másképp csavarják, hajtják, a töltelékek sokféleségéről, ezernyi variációiról nem is beszélve. Ez a recept teljesen bevált, legalább négyszer-ötször leteszteltem, de még mindig nem unjuk a tortilla tekercseket... Amolyan igazi kis nyári csemege, ami remek fogás lehet egy pikniken vagy kerti partin.

Hozzávalók 8 kerek tortilla laphoz:

  • 35 dkg liszt (15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és 20 dkg finomlisztet használtam),
  • 1 tk. sütőpor,
  • 2 dl langyos víz,
  • 1/2 dl olívaolaj,
  • kevés só.
A töltelék hozzávalói tortilla tekercsenként :
  • egy kis marok ruccola,
  • 3-4 vékony szelet paradicsom,
  • kevés karikára vágott zöldhagyma,
  • 2 vékony füstölt húsos angol szalonna, vagy sonka szelet,
  • reszelt sajt.
A tortilla tészta nagyon gyorsan elkészülhet: a hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze és hagyjuk 15 percig pihenni a tésztát. Ezt követően osszuk nyolc részre és mindegyikből nyújtsunk egy kör alakú lepénykét, ami belefér a kiszemelt serpenyőnkbe, edényünkbe. A felhevített serpenyőben zsiradék nélkül 1-1 perc alatt megsütjük a tortilla mindkét oldalát. Nem szabad túl sokáig sütni, mivel akkor megszárad a tészta és nem lehet feltekerni. A még meleg lapra reszeljük rá a sajtot, tegyük rá a husit és a zöldségeket, majd szorosan tekerjük fel. A töltelék variációk tárháza szinte kimeríthetetlen, mindenki a saját ízlése és hűtője tartalma szerint  kísérletezhet a különböző tortilla tekercsekkel.
Jó étvágyat kívánok a tortilla tekercsekhez!

Receptajánló:

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

De jó!!! Egyetértek, a tortilla megunhatatlan!! Külön tetszik, hogy teljes kiőrlésű :) Nekem sosem sikerült puhává varázsolni, gondolom azért, mert én nem tettem bele rögtön a tölteléket, igaz? Te rögtön megtöltöd mindig?

Márti írta...

Általában rögtön megtöltöm és így a sajt is beleolvad egy picit. A puhasága viszont abban rejlik, hogy nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és eltörhet. Tényleg csak 1-1 percig szabad sülni hagyni, épp addig, amíg lesz egy kis színe.

Zsuzsi írta...

rendben, legközelebb úgy próbálom meg! Amúgy a ruccolának nagyon furcsa íze van! még sosem ettem ehhez hasonlót!

Megjegyzés küldése

Szponzoráció