2012. július 4., szerda

Ötlet grillezéshez: Nyárson sütött, baconbe tekert máj lilahagyma lekvárral

Lilahagyma lekvárról már nagyon sok gasztroblogon és recept újságban olvastam, hallottam és régóta szerepel a tesztelésre váró receptes várólistámon. A nyári grill szezon kiváló alkalomként kínálta magát a lilahagyma lekvár kipróbálására, hiszen a grillezett húsokhoz, sajtokhoz remekül passzol az édeskés, különleges ízű hagyma szósz. Nem csalódtam az 1 db méretes hagymából készített teszt adagban, ezért rögtön 1,5 kg hagymával folytattam a kísérletezést, de valójában ez is kis mennyiségnek bizonyult. Miután pozitívan átment a kritikus családi szűrőn az ízzel-lélekkel féle lilahagyma lekvár, így szívesen írom le a receptjét itt is.


A körethez készített grill étek most nem más volt, mint baconbe csavart máj, amit mindenféle flanc és speciális fűszerezés nélkül felhúztam a nyársra hasonló méretű csirkemell kockák kíséretében.

Lilahagyma lekvár:

A lilahagyma lekvárnál kicsit bajban vagyok a pontos mennyiségeket illetően, de azért igyekszem a teljesség igénye nélkül leírni a receptet.

Hozzávalók pár kis üvegnyi adaghoz:
  • 1,5 kg lilahagyma vékony félkarikákra vágva, cikkekre szedve,
  • zsiradékként: olívaolaj/olaj vagy libazsír (kinek, mi tetszik)
  • só, frissen őrölt bors (citrombors, ha van),
  • pár evőkanál barna cukor,
  • néhány hintés kakukkfű,
  • pár ek. (ízlés szerint) vörösbor ecet.
A lilahagyma lekvár előkészítése, vagyis a hagyma megpucolása és vékony fél karikákra történő felvágása szinte tovább tart, mint maga a főzőcske, utána minden felgyorsul. Nagy lángon, sűrű kevergetéssel alaposan megdinszteljük a hagymát, szórunk rá ízlés szerinti mennyiségű barna cukrot, hagyjuk egy kicsit karamellizálódni, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és kisebb fokozatra véve, fedő alatt puhítjuk, pároljuk tovább. Amikor már megfőtt a hagyma, vegyük le a fedőt, öntsünk rá kevés vörösbor ecetet, vegyük ismét nagy lángra és várjuk meg, amíg eltávozik az ecet erős, szúrós szaga, néhány keverés, és amikor kellően szaftossá, lekvárossá válik a hagymaszósz állaga, készen is volnánk a lilahagyma lekvárral.

Baconbe csavart máj nyárson sütve:

A baconbe tekert májat biztosan sokan ismerik, szeretik, a grillen készült verziót is hasonlóképpen kell elképzelni a füst kellemes aromájával megspékelve. A megmosott, lecsepegtetett májat kisebb darabokra vágjuk, szorosan becsavarjuk egy vékony szelet baconbe és máris ráhúzzuk a mini nyársra (vagy akár hurkapálcára). Egy-egy májas csomagot most fűszeres csirkemell kockákkal kísértem szintén baconbe tekerve, de bármit felhúzhatunk még mellé (pl. hagyma, kaliforniai paprika, pici, új krumpli), vagy meghagyhatjuk szimplán baconos májasnak is a nyársat. A megfelelő, forró, izzó parázs beállta után alufóliába csomagolva helyezzük a grill rácsra a nyársakat, majd kb. 15-20 perc után kicsomagoljuk és hagyjuk, hogy megpiruljon kívülről a nyársas máj és bacon. Mennyei hozzá az édeskés lilahagyma lekvár.


Jó sütögetést, kellemes grillezést és gasztro élményekkel teli, kerti partis nyarat kívánok!


Receptajánló:

2 megjegyzés:

me írta...

Kedves Márti!

Nagyon jók a receptek :)

Én már készítettem lilahagyma lekvárt, de igazán jó csak kis adagokban elkészítve lett finom, pontosan a karamelizálás miatt. Nagyobb adagban nekem nem sikerült, mert már csak párolódott.

Márti írta...

Köszi szépen! :) A fentit én is úgy készítettem, hogy az elején két külön edényben kezdtem el és amikor már összeesett a hagyma, utána már elfért egy edényben is... :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció