2012. augusztus 21., kedd

Erdei gyümölcsös sajttorta sütés nélkül

Ez, az állaga és elkészítése szempontjából egyaránt könnyű édesség amolyan igazi kánikulához való, vagyis sütés nélkül gyorsan varázsolhatjuk az asztalra és biztosak lehetünk abban, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját a krémes finomság után. Áfonyával, szederrel és citrommal kimondottan hűsítő a nagy nyári melegben.

Hozzávalók egy kerek (26 cm-es) tortaformához:

a tésztához:

  • 25 dkg darált zabfalatok (vagy másfajta) keksz,
  • 10 dkg vaj,
a krémhez:
  • 20 dkg fehér csokoládé felolvasztva,
  • 30 dkg natúr, zsíros krémsajt (pl.mascarpone),
  • 5 dl habtejszín + 2 cs. habfixáló,
  • 2 cs. vaníliacukor,
  • 1 citrom héja,
  • 30 g porcukor,
  • 1-1 marék szeder és áfonya,
  • reszelt étcsokoládé a díszítéshez
A "varázslás" néhány lépésben: 
  1. A zabfalatokat aprítógépben (vagy zacskóban ütögetve) ledaráljuk, puha (olvasztott) vajjal alaposan összekeverjük és a tortaforma alját kibéleljük vele. (Én az ujjaimmal szoktam "ellapogatni" ezt az alapot.) Hűtőbe tesszük és elkészítjük a sajttorta krémet.
  2. Felolvasztjuk gőz fölött vagy alacsony hőfokon a kockákra tört fehér csokoládét és magára hagyjuk kihűlni.
  3. A krémsajtot összedolgozzuk a porcukorral. A tejszínt a két habfixálóval és vanília cukorral keményre felverjük.
  4. A már kihűlt csokoládét, krémsajtot és tejszínt jól összekeverjük, a végén belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk és óvatosan elkeverjük a megmosott gyümölcsöket, majd a kekszes alapra kenjük, a tetejét gyümölcsökkel és reszelt étcsokoládéval díszítjük. Tálalásig érdemes néhány óráig hűtőben pihentetni.
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció