2012. október 27., szombat

Sok magvas kenyér

A pár héttel ezelőtti házi cipó sikeremen felbuzdulva már ritkábban járok kenyérért a boltba, helyette inkább otthon megsütöm magam. Nem nagy ördöngősség, kenyérsütőgép sem kell hozzá, csak jó liszt, élesztő, víz, icipici vaj és egy kis türelem, amíg várunk a tészta megkelésére. Kenyér, zsemle, kifli, bagett, péksütemény, magos, sajtos, fokhagymás ízesítés: bármi kisüthető, amihez csak kedvünk szottyan. Az alaprecept ötletét a nyári BBC GoodFood magazinból merítettem.

Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os cipóhoz:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. Vitamill teljes kiőrlésű kenyérmix)
  • vagy rozsliszt (pl. Komáromi rozsliszt mix),
  • 10 dkg rétesliszt,
  • 1 ek. puha vaj,
  • fél kocka élesztő,
  • 3 dl langyos víz,
  • 1 tk. cukor,
  • só,
  • lenmag, tökmag, szezámmag (ami tetszik).
Az otthoni kenyérsütés lépései:
  1. A meglangyosított vízbe szórunk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk a fél kocka élesztőt és hagyjuk jól felfutni (kb. 5-10 perc).
  2. A kimért liszteket összeöntjük, (mikróban kicsit meglangyosíthatjuk a gyorsabb kelesztés érdekében) sózzuk, hozzáadunk egy kanálnyi puha vajat, a magokból egy kisebb maroknyit és belelöttyintjük a felfutott élesztős vizet.
  3. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk (akár egy tálas mixer, robotgép dagasztó karával), ha ragadós a tészta, akkor még egy kevés liszttel csiszolhatunk az állagán. Akkor szuper és kész a massza, ha a tészta elválik az edény falától és az összes kis alkotórészt, morzsát összeszedi. Pici liszttel meghintjük, lefedjük pl. egy konyharuhával (vagy kelesztőtálba tesszük) és hagyjuk legalább kétszeresére dagadni. Jót tesz neki, ha melegebb helyre tesszük (napsütésre, hőforrás közelébe, de ezek nélkül is megkel).
  4. A tésztát kissé átgyúrjuk lisztezett felületen, majd egy ellapított téglalap félét formázunk, két oldalról behajtjuk és felülről lefelé haladva feltekerjük, és a tekerés vége lesz majd a kenyér alja (ezt Limarától tanultam: http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/06/vekni-formazasa.html). Szilikonos sütőpapírra fektetve ismét magára hagyjuk, amíg újból meg nem duplázza a méretét.
  5. Ezt követőn 180 fokra bemelegítjük a sütőt úgy, hogy a sütő aljába vízzel  teli tepsit helyezünk, ami folyamatos párás környezetet biztosít a kenyérkénknek és általa,  finom ropogós lesz a cipó. A vekni tetejét pár helyen oldal irányban bevágjuk, megkenjük vízzel, magokat (vagy más magot) szórunk rá és 160 fokon, légkeveréssel kb. 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Friss kenyérillattal teli otthont kívánok!

Receptajánló:

5 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

De jó, ügyes vagy!!! Milyen jól néz ki, biztos finom lett!

Márti írta...

Köszi Zsuzsi. Tényleg finom, szerintem ez a két fajta liszt nagyon szuper hozzá. Próbáld ki Te is, biztos tetszeni fog Nektek. :) Puszillak

Névtelen írta...

Szia!
muszáj bele rétesliszt? Sikerülni fog nélküle is? :)
köszi szépen

Márti írta...

Nem muszáj, csak a rétesliszt picit könnyebbé teszi a tésztát (ennek talán inkább a rozsos lisztnél van jelentősége), de anélkül is biztosan sikerülni fog!! :) pl. a Vitamill teljes kiőrlésű kenyérmix önmagában is nagyon szuper, a csomagolásán azt írják, hogy csak víz is elég hozzá, de azt még úgy nem próbáltam, csak élesztővel és vajjal.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! :-)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció