Sokmagvas kenyér

Teljes kiőrlésű cipó magokkal turbózva

Sokmagvas kenyér recept

A pár héttel ezelőtti házi cipó sikeremen felbuzdulva már ritkábban járok kenyérért a boltba, helyette inkább otthon megsütöm magam. Nem nagy ördöngősség, kenyérsütőgép sem kell hozzá, csak jó liszt, élesztő, víz, icipici vaj és egy kis türelem, amíg várunk a tészta megkelésére. 

Sokmagvas kenyér recept

Hozzávalók egy kb. 80 dkg-os cipóhoz:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. Vitamill teljes kiőrlésű kenyérmix) vagy rozsliszt,
  • 10 dkg rétesliszt,
  • 1 ek. puha vaj,
  • fél kocka élesztő,
  • 3 dl langyos víz,
  • 1 tk. cukor,
  • só,
  • 1-1 ek. lenmag, tökmag, szezámmag.

Az otthoni kenyérsütés lépései:

  1. A meglangyosított vízbe szórunk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk a fél kocka élesztőt és hagyjuk jól felfutni (kb. 5-10 perc).
  2. A kimért liszteket összeöntjük, (mikróban kicsit meglangyosíthatjuk a gyorsabb kelesztés érdekében) sózzuk, hozzáadunk egy kanálnyi puha vajat, a magokból egy kisebb maroknyit és belelöttyintjük a felfutott élesztős vizet.
  3. Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk (akár egy tálas mixer, robotgép dagasztó karával), ha ragadós a tészta, akkor még egy kevés liszttel csiszolhatunk az állagán. Akkor szuper és kész a massza, ha a tészta elválik az edény falától és az összes kis alkotórészt, morzsát összeszedi. Pici liszttel meghintjük, lefedjük pl. egy konyharuhával (vagy kelesztőtálba tesszük) és hagyjuk legalább kétszeresére dagadni. Jót tesz neki, ha melegebb helyre tesszük (napsütésre, hőforrás közelébe, de ezek nélkül is megkel).
  4. A tésztát kissé átgyúrjuk lisztezett felületen, majd egy ellapított téglalap félét formázunk, két oldalról behajtjuk és felülről lefelé haladva feltekerjük, és a tekerés vége lesz majd a kenyér alja. Szilikonos sütőpapírra fektetve ismét magára hagyjuk, amíg újból meg nem duplázza a méretét. 
  5. Ezt követőn 180 fokra bemelegítjük a sütőt úgy, hogy a sütő aljába vízzel teli tepsit helyezünk, ami folyamatos párás környezetet biztosít a kenyérkénknek és általa,  finom ropogós lesz a cipó. A vekni tetejét pár helyen oldal irányban bevágjuk, megkenjük vízzel, magokat (vagy más magot) szórunk rá és 180 fokon, légkeveréssel kb. 25-30 percig aranybarnára sütjük. 

Sokmagvas kenyér képek

Ha tetszett a fenti Sokmagvas kenyér recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kenyérféle recepteket is: Sokmagos, dagasztás nélküli kenyér recept, Napraforgómagos buci karácsonyfa recept, Sokmagos banánkenyér recept.

További receptötletek a hozzávalókból: friss élesztő, lenmag, szezámmag, teljes kiőrlésű liszt, tökmag, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, kenyérféle, könnyen elkészíthető.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sokmagvas kenyér recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató